Turkse militairen in Syrië
NOS Nieuws

'Turkse militairen gedood door Syrische luchtaanval'

In het noorden van Syrië zijn drie Turkse militairen omgekomen, vermoedelijk bij een luchtaanval door de Syrische luchtmacht, zo heeft het Turkse leger bekendgemaakt. Tien Turkse militairen raakten gewond bij de aanval die voor zonsopgang plaatsvond in de provincie Aleppo.

Defensie in Ankara kan niet met zekerheid zeggen dat er sprake was van een luchtaanval, maar ooggetuigen zeggen dat de militairen wel degelijk vanuit de lucht onder vuur werden genomen. Eerder werd gemeld dat ze het slachtoffer waren van een aanslag op de grond van Islamitische Staat.

Spanningen

Als het Syrische leger inderdaad verantwoordelijk is voor de aanval, kunnen de spanningen tussen Syrië en Turkije verder oplopen. Turkse troepen trokken in augustus de grens met Syrië over om de oppositiekrachten te steunen in hun strijd tegen IS en tegelijkertijd de Koerdische strijders in de grensregio op afstand te houden. Ankara beschouwt de Koerden in Syrië als de lange arm van de Koerdische PKK, die in Turkije is verboden.

Damascus is ongelukkig met de Turkse aanwezigheid in het land, maar er is nog nooit een confrontatie geweest tussen de twee legers.

Het leger onderzoekt de toedracht van de aanval in het noorden. De Turkse gewonden zijn naar Turkse ziekenhuizen in het grensgebied gebracht. Een van hen is er slecht aan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl