NOS NieuwsAangepast

Protest tegen mediawet Hongarije

Door correspondent David Jan Godfroid

Voor de tweede keer in twee weken tijd wordt er vandaag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gedemonstreerd tegen de omstreden mediawet van de regering-Orbán. Tegenstanders zijn bang dat de wet de persvrijheid aan banden legt.

Iedereen in Hongarije kan klagen over wat kranten schrijven, over wat radio en televisie uitzenden en over wat er op het internet wordt gepubliceerd. Die klachten worden beoordeeld door de Media Autoriteit, die verregaande bevoegdheden heeft gekregen en die, vanaf 1 juli, flinke boetes kan opleggen.

Persvrijheid

De leden van de Media Autoriteit worden benoemd door het parlement, waarin de Fidesz-partij van premier Viktor Orbán een tweederde meerderheid heeft. Organisaties als Amnesty International voorzien dat de Autoriteit vooral zal letten op persuitingen die (leden van) de regering tegen de haren instrijken en dat met name oppositionele media zullen worden beboet. Ook internationaal klinkt er stevige kritiek op de nieuwe wet. De Hongaarse regering ontkent dat de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in het geding zijn. De tekst van de wet zou goeddeels letterlijk zijn overgenomen uit soortgelijke wetgeving in andere lidstaten van de Europese Unie, waarvan Hongarije sinds 2004 lid is.

Populair

Minister-president Viktor Orbán is uitermate populair onder de Hongaren, vooral omdat hij zich sterk afzet tegen de Hongaarse Socialistische Partij, die volgens velen wordt gedomineerd door oud-communisten. Een groot deel van de bevolking beschouwt hen als door en door corrupt. Ook het feit dat Orbán de financiële problemen van het land wil oplossen zonder steun van de EU en het IMF, en dus zonder de strikte voorwaarden die daaraan verbonden zijn, draagt bij aan zijn populariteit.

Niettemin kwamen er twee weken geleden onverwacht veel mensen opdraven voor de eerste demonstratie tegen de mediawet. Het waren er zo'n tienduizend. En dat terwijl de demonstratie op het laatste moment was geïmproviseerd via Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl