Drooggevallen bodem van een waterreservoir bij de Boliviaanse stad La Paz
NOS NieuwsAangepast

Bolivianen in de rij voor water door extreme droogte

Bolivia kampt met de ergste droogte in 25 jaar. Al wekenlang komt er in grote delen van het land geen water uit de kraan. Nu gaan ook scholen eerder dicht vanwege het watertekort. In drie regio's sluiten de scholen twee weken voor het einde van het schooljaar.

Meer dan 125.000 families zijn getroffen door de droogte. Afgelopen maandag riep president Morales de noodtoestand uit.

In La Paz, een van de grootste steden van het land, staan iedere dag lange rijen bij watertanks. Inwoners vullen er emmers met water. "We kunnen hier alleen water halen om te drinken", vertelt een inwoonster. "Er is niet genoeg water om onszelf of om onze kleren te wassen. "

Een schooldirecteur zegt dat ze op school al drie weken zonder leidingwater zitten. "Voor onze leerlingen is er alleen water uit de bergen."

Droogte bedreigt Bolivianen

Volgens president Morales wordt de droogte veroorzaakt door klimaatverandering en zijn veel rivieren daardoor droog komen te liggen. Maar deskundigen wijzen ook op grootschalige ontbossing en het ontginnen van nieuwe landbouwgrond, waardoor er minder regen valt.

Het watertekort leidt tot onrust in Bolivia. In verschillende steden zijn inwoners de straat op gegaan. In een voorstad van La Paz gijzelden inwoners eigenaren van een lokaal waterdistributiebedrijf.

Advies

De regering heeft buitenlandse bedrijven om hulp gevraagd. Volgens een Boliviaanse krant hebben een Koreaans bedrijf en verschillende Europese bedrijven hulp toegezegd. De Boliviaanse regering hoopt van hen vooral technisch advies te krijgen.

Waarschijnlijk houdt de droogte nog wel even aan. Weerstations in Bolivia voorspellen dat er tot zeker begin december geen regen valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl