In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Taakstraf voor journalist die stiekem opnames maakte

Een journalist die schreef voor dagblad De Limburger heeft een taakstraf van twintig uur opgelegd gekregen, omdat hij in het geheim een geluidsopname heeft gemaakt van een besloten commissievergadering.

Tijdens de vergadering in het stadhuis van Kerkrade werden reddingsscenario's voor voetbalclub Roda JC besproken. De man was zelf niet bij het overleg aanwezig. Hij had vermoedelijk ergens in de zaal een opnameapparaat neergelegd.

Vertrouwelijke informatie

De journalist schreef vervolgens een artikel over hetgeen er was besproken tijdens de vergadering. Burgemeester Jos Som van Kerkrade deed aangifte van het lekken van vertrouwelijke informatie.

De hoofdredactie van de krant ontdekte dat de verslaggever de opname had gemaakt. De krant brak met de journalist, omdat er volgens de hoofdredactie geen gegronde reden was voor de opname. In een verklaring stond destijds dat de man zich schuldig had gemaakt aan een journalistieke doodzonde.

Onderzoek

Het ontslag was voor de burgemeester reden om de aangifte in te trekken, maar toen stelde justitie alsnog een onderzoek in, meldt 1Limburg. De zaak is niet voor de rechter gekomen. Het OM heeft de taakstraf opgelegd.

De oud-verslaggever wil niet reageren, maar volgens een justitiewoordvoerder vecht hij de straf niet aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl