Diederik Samsom (PvdA) op campagne in Meierijstad
NOS NieuwsAangepast

Landelijke politiek kijkt naar verkiezingen in nieuwe Meierijstad

De inwoners van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Per 1 januari vormen de drie gemeenten de nieuwe gemeente Meierijstad met in totaal 80.000 inwoners. Meierijstad wordt een grote gemeente in Brabant; het is in oppervlakte, met dertien dorpskernen, zelfs de grootste gemeente van de provincie.

Landelijke belangstelling

De landelijke partijen kijken met interesse naar de uitslagen. Er is in Meierijstad intensief campagne gevoerd. Landelijke kopstukken als Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) gingen er langs in de jacht op stemmen. Het CDA hield zelfs zijn congres op 12 november in Veghel.

De partijen zien de verkiezingen een beetje als een graadmeter voor de komende Tweede Kamer-verkiezingen in maart volgend jaar. Maar het blijven gemeenteraadsverkiezingen. Zo doet de PVV, landelijk in veel peilingen de grootste, niet mee in Meierijstad.

En bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren in de drie gemeenten vooral de lokale partijen en het CDA populair, terwijl bij de landelijke verkiezingen VVD en de PvdA de grootste waren.

  • Stadsblad Veghel
    CDA-leider Sybrand Buma met een lokaal kopstuk
  • Stadsblad Veghel
    SP-leider Emile Roemer praat met inwoners van Veghel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl