President Santos (l) schudt de hand van FARC-leider Timochenko (r) toen in september een akkoord werd bereikt.
NOS Nieuws

Morgen tekenen FARC en Colombia opnieuw de vrede

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC tekenen morgen een nieuw vredesakkoord. Dat gebeurt in hoofdstad Bogota, tijdens een ontmoeting tussen president Juan Manuel Santos en rebellenleider Rodrigo Londono (alias Timochenko), heeft de president bekendgemaakt.

Het is een aangepast vredesakkoord, het vorige werd weggestemd door het volk tijdens een referendum. Een krappe meerderheid van de Colombianen vond de vorige overeenkomst te gunstig uitpakken voor de guerrilla's. Na overleg werd een nieuw akkoord bereikt.

Volgens persbureau Reuters staan er slechts kleine wijzigingen in, bijvoorbeeld over de rechten op bezittingen en een gedetailleerdere beschrijving waar de FARC-leden komen te wonen. De nieuwe overeenkomst moet nog door het Colombiaanse congres worden goedgekeurd.

Rebellen doodgeschoten

Afgelopen donderdag werden twee FARC-leden doodgeschoten door het Colombiaanse leger. Het duo zou bezig zijn geweest met criminele activiteiten. Ook zouden ze zich buiten de afgesproken zones hebben opgehouden.

Sinds de wapenstilstand in augustus verblijven de FARC-leden in speciale zones, vaak in de jungle. Zodra het akkoord is bekrachtigd, begint de ontwapening.

De burgeroorlog in het land heeft in ruim 50 jaar tijd aan zo'n 220.000 mensen het leven gekost. Het vredesakkoord leverde president Juan Manuel Santos de Nobelprijs voor de Vrede op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl