NOS NieuwsAangepast

Loonachterstand vrouwen kleiner; jonge vrouwen verdienen meer

Vrouwen zijn bezig met een inhaalslag in hun loonachterstand op mannen. Nog steeds verdient een vrouw gemiddeld minder dan een man, maar zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven wordt die kloof minder groot. Jonge vrouwen verdienen gemiddeld zelfs meer dan jonge mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij de overheid verdiende een vrouw in 2014 5 procent minder dan een man met een vergelijkbare achtergrond. In 2008 was dat 7 procent. Ook in het bedrijfsleven is de kloof twee procentpunt kleiner geworden, van 9 naar 7 procent.

Zwangerschap

Bij jonge vrouwen ligt dat anders, die verdienen tussen hun 20ste en 30ste levensjaar zo'n 5 tot 15 procent meer dan de mannelijke leeftijdsgenoten. "Dat heeft er vooral mee te maken dat vrouwen gemiddeld hoger onderwijs volgen", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Ook maken ze vaker hun opleiding af en sneller. Dus ze komen ook eerder en hoger gekwalificeerd op de arbeidsmarkt. Dat betekent ook eerder een hoger salaris".

In het bedrijfsleven halen mannen de vrouwen rond de leeftijd van 30 in. Bij de overheid ligt dat op 36 jaar. "Vrouwen gaan op enig moment minder werken en mannen blijven evenveel werken of soms zelfs wat meer. Dat moment kan rond een zwangerschap liggen bijvoorbeeld", zegt Van Mulligen.

"Het is gewoon heel gebruikelijk dat vrouwen parttime werken, ook voor de zwangerschap al trouwens. Slechts een kwart van de werkende vrouwen heeft een volledige baan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl