PVV-leider Wilders wordt al jaren streng beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging
NOS NieuwsAangepast

Kritiek op uitspraak van Wilders over bedreigde Sylvana Simons

Geert Wilders vindt dat Denk moet worden opgeheven en dat Sylvana Simons "tegen zichzelf moet worden beschermd". GroenLinks en de politieke beweging Denk zijn boos over de tweet van de PVV-leider, die hij stuurde nadat bekend was geworden dat Simons beveiliging krijgt wegens bedreigingen.

Beknotten

GroenLinks-leider Klaver vindt de uitspraken van Wilders ongelofelijk. "Zelf beweren dat je monddood gemaakt wordt, maar tegen een bedreigde collega zeggen dat ze beter kan stoppen. Denk-leider Kuzu vindt dat Wilders met twee maten meet. "Het structurele probleem van Wilders is dat hij vrijheid voor zichzelf eist terwijl hij de vrijheid van de ander probeert te beknotten", aldus Kuzu. Het PvdA-Kamerlid Cegerek betreurt dat Wilders olie op het vuur gooit. "Niemand hoort bedreigd te worden. Wilders niet en Sylvana evenmin", stelt zij.

De leiders van de meeste politieke partijen spraken vandaag hun afschuw uit over het filmpje waarin Denk-aanhanger Simons wordt afgebeeld als naakte Afrikaanse vrouw en als Zwarte Piet. Ook is haar gezicht geplakt op de lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen. De woorden "walgelijk", "grensoverschrijdend" en "ernstig" vielen vandaag veel in de Tweede Kamer.

Wilders zei dat hij het filmpje niet had gezien, maar tegen elke bedreiging is. Wilders wordt al ruim 12 jaar intensief beveiligd door Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

De politie heeft inmiddels een man aangehouden voor het maken en publiceren van het filmpje waarin Sylvana Simons wordt bedreigd. Het gaat om een man van 37 uit Kudelstaart in de gemeente Aalsmeer, die zichzelf bij de politie heeft gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl