De koning sprak met verschillende COC-leden
NOS NieuwsAangepast

COC-bezoek koning 'van Uganda tot Appingedam gevolgd'

Koning Willem-Alexander heeft vandaag in Amsterdam een bezoek gebracht aan het COC dat 70 jaar bestaat. "Dat is echt wel heel bijzonder", zegt voorzitter Tanja Ineke, "want het is voor het eerst in de wereld dat een gekroond staatshoofd de lhbt-gemeenschap bezoekt."

Zijn bezoek wordt dan volgens Ineke ook "van Uganda tot in Appingedam" gevolgd. Ze ziet het als een eer en erkenning voor alles wat het COC de afgelopen 70 jaar heeft bereikt. "Het is een enorme steun in de rug voor de lesbiennes, homo's, bi's, en transgenders in Nederland en in de hele wereld."

In die 70 jaar is veel bereikt, maar het kan altijd nog beter denkt ze. Zo is 'homo' nog altijd een veelgebruikt scheldwoord op scholen en is discriminatie van lhbt'ers nog niet expliciet verboden in de grondwet. En wereldwijd is in 72 landen homoseksualiteit nog altijd verboden.

Bezoek koning betekent eer, erkenning en steun voor lhbt's

'Heel stoer'

De koning liet zich door een groep jongeren bijpraten over projecten die zij opzetten op hun scholen. Een van hen was Nick Vijn. Hij vindt dat er op scholen meer zichtbaarheid en aandacht moet zijn voor lhbt'ers. "Wij Nederlanders denken in hokjes en als je daar net buiten valt, word je weggedrukt." Meer zichtbaarheid zou dat volgens hem kunnen voorkomen.

Omdat homoseksualiteit in veel landen nog niet geaccepteerd is vindt hij het "wel heel stoer van de koning dat hij komt". "De koning is toch een voorbeeld, dus als je ziet dat de koning naar deze organisatie gaat, dan is dat echt een steuntje in de rug."

Strafbaar

Souad Boumedien, een van de initiatiefnemers van de Marokkaanse boot op de Gay Pride, was ook bij het gesprek. Ze hoopt dat het bezoek van koning Willem-Alexander ook invloed heeft op landen buiten Nederland. Zoals Marokko, waar homoseksualiteit nog altijd strafbaar is.

"Het COC bestaat al 70 jaar. Dat is een heel mooi getal, maar ze zijn er nog steeds omdat het niet af is. 70 jaar geleden konden we niet openlijk zijn wie we wilden zijn. Er is dus al veel veranderd en dat is mooi. Maar het kan altijd nog beter, en daar gaan we voor."

Paarse armbandjes

Tijdens het gesprek bleek de koning via zijn dochters al goed op de hoogte te zijn van initiatieven als de Gay-Straight Alliance, Paarse Vrijdag en anti-pestprogramma's op scholen. Ook de paarse armbandjes die hij kreeg aangeboden als cadeau voor zijn drie dochters bleek hij al te kennen van Amalia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl