Het skelet van de dodo werd geveild in Groot-Brittannië
NOS Nieuws

Ruim vier ton voor incompleet en samengesteld dodo-skelet

In Groot-Brittannië is het skelet van een dodo geveild voor zo'n 405.000 euro. De botten waren verzameld door een fanaat die na veertig jaar genoeg botten had om een skelet in elkaar te zetten.

Het geraamte is niet helemaal compleet; er missen nog twee botjes. Wereldwijd zijn er ongeveer tien samengestelde skeletten van dodo's, die allemaal in handen zijn van musea.

Uniek?

Documentairemaker Frans Mouws, die bij de veiling was, noemt het een uniek exemplaar. "Het ziet er fantastisch uit. Ik heb hem even aangeraakt. Toen er even niemand was, heb ik er eventjes mijn hand opgelegd."

Hij vindt het jammer dat het skelet door een particulier is gekocht en niet door een museum. "Het is waarschijnlijk de laatste gelegenheid dat we hem van dichtbij kunnen zien."

Niet naar Nederland

De Nederlandse natuurhistorische musea hadden geen interesse in het geveilde exemplaar, zo blijkt na een kleine belronde. Dodo-onderzoeker Kenneth Rijsdijk van de UvA snapt dat wel. "Het is een compositie. De verzamelaar heeft allerlei botjes verzameld uit verschillende collecties en veilingen."

Bij het radioprogramma Nieuws & Co legde hij uit waarom dat problematisch is. "Het samengestelde dier bestaat uit ongeveer net zoveel dodo's als botten en dan is het heel moeilijk om daar interessant onderzoek naar te doen. Als je bijvoorbeeld wil weten hoe hij liep, moet je echt een compleet skelet hebben."

Er zijn op dit moment twee complete skeletten op de wereld, zei Rijsdijk. "Die zijn gevonden door een kapper op Mauritius, die als hobby skeletten in elkaar zette in 1900."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl