Robert van der Horst en Max Caldas na de verloren halve finale in Rio
NOS SportAangepast

Caldas laat Van der Horst, Hertzberger en Stockmann vallen

Bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeyers heeft laten weten aanvoerder Robert van der Horst en aanvaller Jeroen Hertzberger voorlopig niet meer te selecteren. Ook keeper Jaap Stockmann zit voorlopig niet meer bij de groep.

Caldas zegt zijn vizier met het oog op de Hockey World League en de EK van volgend jaar op andere spelers te willen richten. “Ik begin aan een nieuw traject. Ik wil alle tijd investeren in de mensen waar rek in zit. Dat betekent niet dat Jeroen en Robert definitief zijn afgeschreven. Maar ik wil alle aandacht en energie graag steken in nieuwe spelers.”

Stockmann: Caldas wil wisselen met keepers, ik niet

De 32-jarige Van der Horst (272 interlands) en de 30-jarige Hertzberger (196 interlands) hebben laten weten dat ze nog wel beschikbaar zijn voor Oranje. De situatie rond Stockmann (140 caps) ligt iets anders. Stockmann vindt dat de beste keeper moet keepen, terwijl Caldas veel gewisseld heeft tussen hem en de andere doelman, Pirmin Blaak. "Dat wil ik nu niet meer”, zegt Stockmann.

Tot de Spelen van Rio had Stockmann geen problemen met de wisselingen van Caldas, maar nu ziet hij dat anders. “Ik ben een topsporter en wil zo veel mogelijk minuten maken. Dat is mijn ideale voorbereiding op de toernooien. Max denkt daar anders over. Hierin verschillen we van mening.”

Jaap Stockmann en Jeroen Hertzberger tijdens de Spelen in Rio de Janeiro

Stockmann heeft persoonlijk geen problemen met bondscoach Caldas. “We hebben meerdere gesprekken gehad na de Spelen. Dat waren goede en open gesprekken.” Een terugkeer bij Oranje sluit hij dan ook niet uit. “Ik ben zeker niet definitief gestopt. Maar de komende twee maanden ga ik vooral rusten. Het was een intensieve periode, met na de Spelen meteen de start van de hoofdklasse.” Hoe groot de kans is dat Stockmann er bij het EK volgend jaar weer bij is, kan hij niet zeggen.

"Ik had Jaap graag behouden. Hij is nog steeds verreweg de beste keeper van Nederland", zegt Caldas. "Maar hij had zelf bepaalde ideeën hoe hij zijn rol in wilde vullen. Ik heb daar andere ideeën over.”

Archief: Rio of Carré, het is beide topsport

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl