NOS Nieuws

Ophef in Oostenrijk: presidentskandidaat vergeleken met Hitler

In Oostenrijk is ophef ontstaan over een tweet van een lokale afdeling van de rechts-populistische FPÖ, waarin een campagnefoto van presidentskandidaat Van der Bellen met een foto van Hitler wordt vergeleken. Op de foto leunt Van der Bellen in een Alpenlandschap tegen een houten hek, terwijl hij naar beneden kijkt naar een zwarte hond.

De FPÖ in Kapfenberg zette de foto op Twitter, met een bekende foto van Hitler en zijn hond in het Beierse Berchtesgaden bij het Adelaarsnest. "In tegenstelling tot onze politieke tegenstanders willen wij hier niets mee suggereren", schreef de partij ernaast. "Maar de setting - Alpen, hek, hond - is ten minste ongelukkig gekozen."

In de tweet staat verder dat de foto van Van der Bellen van pas komt als 'links' de FPÖ weer eens met nazi's vergelijkt. De tweet is inmiddels overigens verwijderd.

'Hoe diep wil je zakken?'

Een woordvoerder van Van der Bellen noemt de vergelijking onacceptabel en ongekend. "Hoe diep wil je zakken in campagnetijd?" Het team van Van der Bellen, lid van de Groenen, denkt volgens lokale media na over juridische stappen.

Van der Bellen won in april als onafhankelijke kandidaat nipt de verkiezingen van Hofer, maar de laatste maakte met succes bezwaar. Er zou iets zijn misgegaan met de stemmen die per brief waren uitgebracht. Begin december gaan de Oostenrijkers opnieuw naar de stembus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl