NOS NieuwsAangepast

Hereniging Cyprus lijkt ver weg na mislukken onderhandelingen

Pogingen om het verdeelde eiland Cyprus te herenigen lijken mislukt. Na anderhalf jaar onderhandelen zijn de leiders van het Griekssprekende en Turkssprekende deel uit elkaar gegaan zonder een akkoord te bereiken, meldt de VN.

Tijdens de gesprekken in het Zwitserse Mont Pelerin werd geprobeerd de voorwaarden vast te leggen om van Cyprus een federatie te maken. Maar de vertegenwoordigers van beide partijen konden het niet eens worden over de geografische verdeling.

Het vastleggen van de grenzen had het pad moeten effenen voor een laatste topontmoeting, waarin de hereniging van het eiland definitief had moeten worden vastgelegd. "Dit is voor niemand goed", zei een woordvoerder van de zuidelijke republiek Cyprus. "We zijn zeer ongelukkig met deze uitkomst."

Turkse bezetting

Cyprus raakte verdeeld na een Turkse invasie in 1974. Het zuidelijke deel, waar de meesten van de ruim 800.000 bewoners Grieks spreken, wordt internationaal erkend als onafhankelijke staat. Sinds 2004 is de republiek lid van de Europese Unie.

Dat geldt niet voor het noordelijke deel; alleen Turkije beschouwt de 'Turkse Republiek Noord-Cyprus' als een onafhankelijk land. Turkije heeft nog altijd zo'n 35.000 manschappen in het noorden gelegerd, waar nog geen 300.000 mensen wonen.

Terugblik op de verdeling van Cyprus 1974

Direct na het afbreken van de onderhandelingen gaven de Turks-Cyprioten hun zuiderburen de schuld van de mislukking. Die laatsten willen dat tienduizenden mensen die na de Turkse invasie hun huis en eigendommen kwijtraakten, terug kunnen naar hun oude plek.

Maar het noorden wil hooguit 7 procent van zijn grondgebied opgeven. Bovendien zeggen de Turks-Cyprioten dat het, voor hun veiligheid, nodig is dat het Turkse leger het recht krijgt om te interveniëren op het eiland. Maar Grieks-Cyprioten zien dit juist als een bedreiging.

Over de hereniging van Cyprus wordt al decennia gepraat. De nu vastgelopen besprekingen werden lange tijd als kansrijk gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl