In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Schaatstochten mogen van KNSB alleen met drie tegelijk

Toerschaatsers boos

IJsclubs in Friesland zijn boos op de KNSB omdat de schaatsbond toertochten in de provincie pas wil toestaan als er drie tochten tegelijk worden gehouden. De bond wil daarmee tegengaan dat het te druk wordt bij toertochten.

De laatste jaren is de deelname aan toertochten, als die weer eens gehouden kunnen worden, steeds massaler. Om chaos tegen te gaan wil de bond de nieuwe regel invoeren. Als een ijsclub een toertocht wil organiseren, moet op ten minste op hetzelfde moment ook op twee andere plaatsen een tocht worden verreden.

Zo worden de deelnemers verspreid, en is het minder druk. De bond is bang voor grote verkeersproblemen in Friesland als er op natuurijs kan worden geschaatst. In Noord-Holland geldt de nieuwe regel al.

"We moeten meer verstand gebruiken dan de schaatsers, die ten koste van alles het ijs op willen," zegt Rieks Poelman, de voorzitter van de toer-afdeling van de KNSB tegen Omrop Fryslân.

Schaatsstrijd

IJsclubs zijn minder enthousiast over het plan. "Je kan de ene plek niet vergelijken met de andere", zegt de voorzitter van de ijsclub van Eernewoude. "Op plekken met ondiep water kan eerder gereden worden dan op diep water."

Als de maatregel van de KNSB doorgaat zouden toertochten over ondiep water moeten wachten tot op andere plekken het ijs dik genoeg is.

Een ander bezwaar van de ijsclubs is dat de traditionele strijd wie de eerste wedstrijd kan organiseren, zou komen te vervallen.

Tochten missen

Ook voor de schaatsers zou de regel nadelig kunnen uitpakken, denken de ijsclubs. Omdat er verschillende wedstrijden op hetzelfde moment worden gehouden, zullen schaatsers moeten kiezen welke tochten ze wel en niet doen.

Advertentie via Ster.nl