Erna Solberg: je hoeft geen moeder te zijn om te weten dat dit verschrikkelijk is

Noorwegen geschokt over pedonetwerk

In de Noorse kindermisbruikzaak die gisteren aan het licht kwam, is een hoge politiefunctionaris geschorst. Zijn 23-jarige zoon zou een belangrijke rol hebben gespeeld in een groot pedonetwerk dat is opgerold. De jongen is aangehouden en blijft vier weken in voorarrest. De eerste twee weken zit hij in volledige isolatie.

De vader wordt ervan beschuldigd dat hij op internet sites heeft bezocht waarop pornografische teksten staan die over kinderen gaan. De man zou hebben toegegeven dat hij "erotische verhalen" heeft gelezen, maar die bevatten volgens hem geen verboden inhoud. Ook zou hij niets hebben geweten van de betrokkenheid van zijn zoon bij het grote pedonetwerk.

Drugs en doping

Bij het netwerk zouden ook twee Noorse politici betrokken zijn. Volgens de Noorse zender NRK werkte een van hen bij de regeringspartij FRP en had hij later een sleutelpositie in de lokale politiek. Bij een huiszoeking werden bij hem ook drugs en doping gevonden. Het bezit daarvan geeft hij volgens zijn advocaat toe, maar hij ontkent dat hij iets met het pedonetwerk te maken heeft.

De andere politicus werkte voor de lokale partij AP in een plaats in de provincie Hordaland. In deze provincie ligt ook de stad Bergen, waar de zaak aan het rollen werd gebracht door de aangifte van seksueel misbruik van een 14-jarig meisje.

De man werd al in oktober gearresteerd. Vanuit de gevangenis schreef hij een brief aan zijn familie, die nergens van wist, en zei hij zijn lidmaatschap van de partij op. Volgens zijn advocaat heeft hij nooit iemand uit het netwerk ontmoet. Hij wordt beschuldigd van mensenhandel en seksueel misbruik op internet.

Je hoeft geen moeder te zijn om te weten dat dit verschrikkelijk is.

Erna Solberg

De zaak maakt in Noorwegen veel indruk, zegt correspondent Rolien Creton. Veel mensen zijn geschokt.

Ook de Noorse premier Erna Solberg toonde zich geschokt. "Je hoeft geen moeder te zijn om te weten dat dit verschrikkelijk is", zei ze tegen NRK. "Iedereen die jonge kinderen heeft of kent, weet dat dit soort misbruik sporen achterlaat voor het leven."

"Het is iets waarvan je zou wensen dat het niet bestond, maar het is heel goed dat de politie de zaak serieus heeft genomen en zo grondig heeft onderzocht. Hopelijk voorkomt dit dat er meer slachtoffers worden gemaakt."

Vertrouwen

De Noorse minister van Justitie is ook erg te spreken over de politie. "Het goede politiewerk geeft vertrouwen", zei hij. En dat is volgens hem nodig voor de slachtoffers om zich veilig genoeg te voelen om aangifte te kunnen doen. "We zien het aantal aanmeldingen sterk toenemen en dat wijst op het grote vertrouwen in de politie", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl