De Zuidas in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

'Grote bedrijven gaan niet zomaar weer zzp'ers inhuren'

Grote beursgenoteerde bedrijven gaan niet zomaar weer zzp'ers inhuren nu staatssecretaris Wiebes de handhaving van de nieuwe wet DBA heeft uitgesteld tot 2018. Dat zegt wervings- en selectiebedrijf Michael Page. "Grote bedrijven willen voldoen aan de wet", zegt Mischa Voogt, directeur bij Michael Page. "Maar de wetgeving is niet veranderd, alleen de handhaving van de wet is uitgesteld. En dat is een probleem. De onzekerheid houdt aan."

Wiebes maakte vrijdag bekend dat er volgend jaar geen boetes worden opgelegd voor overtredingen van de wet die schijnzelfstandigheid moet terugdringen. Een schijnzelfstandige is een zzp'er met alle kenmerken van een gewone werknemer behalve dat hij niet in dienst is. Bedrijven kunnen goedkoper uit zijn met zzp'ers. En als bedrijven ze niet meer nodig hebben, kunnen ze er makkelijk vanaf.

Vanaf mei 2017 zou de wet gehandhaafd worden, maar dat wordt januari 2018 of later. De Belastingdienst gaat alleen 'duidelijk kwaadwillende' bedrijven aanpakken.

Maar volgens Voogt gaan grote klanten van Michael Page door met het afscheid nemen van zzp'ers en blijven ze in plaats daarvan uitzendkrachten of payrollers inhuren. "Daardoor zijn er honderden mensen die niet meer via ons als zzp'er kunnen werken."

250 zzp'ers niet opeens terug

Detacheringsbureau Brunel had al afscheid genomen van 250 zzp'ers en gaat die niet allemaal weer in dienst nemen na de ommekeer van Wiebes. "Wij willen meer duidelijkheid", zegt directeur Maikel Pals. "De onduidelijkheid wordt alleen maar groter. We gaan nu per geval bekijken of wij vinden of iemand een ondernemer is en of we hem dus weer kunnen inhuren. Maar bedrijven kunnen geen beleid maken op gevoel. Er moet duidelijkheid komen, vooral over hoe de gezagsverhouding tussen een zzp'er en een opdrachtgever wordt beoordeeld."

Volgens de nieuwe wet is een zzp'er een ondernemer en geen schijnzelfstandige als er geen gezagsverhouding is tussen de zzp'er en zijn opdrachtgever. Maar wat wel en wat geen gezagsverhouding is, is onduidelijk.

Pals vreest dat er 'cowboys' op de markt komen, nu Wiebes zegt geen boetes te zullen uitdelen. "Ik ben bang voor wildgroei en totale anarchie. Dat bedrijven opstaan die nu denken dat ze alles kunnen maken."

Ook Bouwend Nederland, dat de belangen behartigt van bouwbedrijven, is niet tevreden met het uitstel. "De Belastingdienst geeft nog steeds geen duidelijkheid over wat wel en wat niet is toegestaan. Problemen met de uitvoering van de wet DBA zullen blijven bestaan."

Megaklus

Uitzendbedrijf Yacht regelt veel opdrachten voor zzp'ers, onder meer bij ABN Amro. Yacht was al maanden bezig om voor te sorteren op de nieuwe wet DBA. "Dat was een megaklus," zegt directeur Ton Hopmans. "Het heeft ons veel geld en middelen gekost, alleen al om dit administratief te regelen. Denk niet aan duizenden euro's, eerder aan tonnen."

Nu de wet in de ijskast staat, betekent dat niet dat de onrust weg is, denkt Hopmans. "Er komen weer verkiezingen aan en het is nog steeds onduidelijk wat er nu precies gaat veranderen."

Door met zzp'ers

Er zijn ook bedrijven die nu wel verwachten langer te zullen werken met bepaalde zzp'ers. Zoals bouwbedrijf Dura Vermeer. "Van de zzp'ers die we inhuren, zou 50 procent hier niet meer kunnen werken volgens de nieuwe regels", zegt Alfred Boot, directeur Human Resources. "Maar nu kunnen we toch weer nieuwe overeenkomsten met ze sluiten, zolang die aflopen voor 1 januari 2018."

Ook veel onderaannemers van Dura Vermeer werken met zzp'ers en het bedrijf was van plan om ook van hen te eisen alleen zzp'ers te gebruiken als dat mocht volgens de nieuwe wet. "Maar nu gaan we daar niet meer moeilijk over doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl