NOS WielrennenAangepast

Ronde van Rwanda: mooie plaatjes en grote ambities

Ronde van Rwanda: mooie plaatjes en grote ambities

De groten der aarde stonden afgelopen week nog niet aan de start van de Ronde van Rwanda. Maar als het aan de organisatie ligt, gaat dat gauw veranderen. En geef ze eens ongelijk. Fraaie beklimmingen, adembenemende landschappen en een toegestroomd publiek waar ze bij de afgelopen WK in Qatar jaloers op zouden zijn geweest.

"De organisatie is hier ondanks de beperkte middelen prima", zegt Stephan van der Zwan, die afgelopen week als vrijwilliger meewerkte aan de Ronde van Rwanda.

"Ik train ze in het omgaan met social media. En ik ben hier gekomen met 200 kilo wielerkleding die ik ga uitdelen bij de diverse wielerclubs. Daar zit ook kleding tussen van Wilco Kelderman en André Greipel. Zij hebben het persoonlijk bij mij afgeleverd."

  • Tour du Rwanda
    Het peloton in actie tijdens de derde etappe van de Ronde van Rwanda
  • Tour du Rwanda
    Geen duivel tijdens de derde etappe van de Ronde van Rwanda, maar jonge, fanatieke supporters

WK in Rwanda

Gekscherend werd er al gesproken dat Rwanda de WK wielrennen moet gaan organiseren. Daarvoor is het wellicht nog wat vroeg, maar de ronde wil in 2018 of 2019 wel groeien naar een 2.1-status. Dan kunnen er ook profploegen aan de start verschijnen.

Op de vraag of het in Rwanda wel veilig is, is Van der Zwan stellig. "Europa moet af van het idee dat Rwanda een eng land is. De genocide is 22 jaar geleden. Er is hier veel armoede, maar het land is stabiel, schoon en heeft toeristische mogelijkheden."

De renners staan klaar voor de eerste etappe van de Ronde van Rwanda
Het peloton in actie tijdens de vierde etappe van de Ronde van Rwanda
Ook de Rwandese kasseien werden aangedaan tijdens de zesde etappe van de Ronde van Rwanda
In Rwanda wil het ook nog wel eens flink regenen, dat merkten de renners in de zesde etappe van de Ronde van Rwanda
De renners zijn onderweg in de laatste etappe van de Ronde van Rwanda

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl