KC Boutiette in 2003
NOS SchaatsenAangepast

KC Boutiette: Rintje en Falko moeten ook terugkeren

Wie na de wereldbeker in Nagano zonder voorkennis de uitslagen heeft bekeken, zal ongetwijfeld de wenkbrauwen hebben gefronst bij het zien van het podium van de massastart. Onder Jorrit Bergsma prijkte de naam van KC Boutiette als winnaar van het zilver.

Boutiette? De zoon van? Had gekund. Maar het is toch echt KC Boutiette zelf. De inmiddels 46-jarige Amerikaan reed in de jaren negentig samen met Johann Olav Koss, Rintje Ritsma en Falko Zandstra. In 1994 debuteerde Boutiette bij de senioren. Hij schaatst nu met jongens die toen nog niet eens geboren waren.

Comeback

Na een carrière van twaalf jaar zonder titel, maar wel vier deelnames aan de Spelen, hing de Amerikaan in 2006 zijn schaatsen aan de wilgen. Op 31 januari 2015 maakte hij een verrassende comeback. Met een specifiek doel voor ogen: een medaille op de Olympische Spelen. In Pyeongchang staat voor het eerst de massastart op het programma, tot enthousiasme van Boutiette.

KC Boutiette: stop niet vanwege je leeftijd

"Het is grappig om nu in Nagano te zijn. In 1998 deed ik hier mee aan de Olympische Spelen. Hoewel ik vijfde werd (1.500 meter, red.), was het geen succes; ik won geen medaille. Daarom is het nu een speciale dag voor mij."

Rug is ingetapete puinhoop

Boutiette gelooft oprecht dat hij over twee jaar kansrijk kan zijn op de massastart. "Ik kwam niet terug voor de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. De massastart is waarvoor ik ben teruggekeerd", zegt Boutiette, die gelijkertijd moet bekennen dat zijn leeftijd hem wel parten speelt.

"Elke dag is het worstelen voor mij, want mijn rug doet pijn. Ik reed een paar weken geleden zelfs met een injectie. En dit weekend werd ik midden in de nacht wakker en heb ik met een roller gewerkt aan mijn rug. Mijn rug is nu een ingetapete puinhoop. Dat heeft met mijn leeftijd te maken."

Boutiette hoopt dat meer sporters denken zoals hij. "Niet stoppen vanwege je leeftijd, of als iemand zegt dat je het niet kan. Ik doe gewoon mijn best, ik ga gewoon door. En dat ik nu een medaille win, zorgt ervoor dat ik weer door wil gaan."

Sinds kort is Boutiette zelfs weer fulltime schaatser. Hij sloot aan bij Team Clafis, de ploeg van Jillert Anema. Daarvoor runde hij nog als parttimer een fietsenwinkel. Maar ook het vaderschap heeft hij iets meer losgelaten, op aandringen van zijn vrouw. "Zij is degene die me het juiste zetje geeft. Ik waardeer die steun heel erg."

KC Boutiette in 2004 in het spruitjespak, destijds de outfit voor de leider in het klassement

De vraag die nog rest is: voor wie doet KC Boutiette dit eigenlijk? "Ik doe het voor mezelf, maar ook voor mijn vrouw, zoon en overige familieleden. Als mijn zoon mij ziet winnen, lacht hij. Maar als ik verlies, huilt hij. Ik heb hem moeten uitleggen dat ik niet altijd kan winnen."

Als Boutiette zich weet te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Zuid-Korea, is hij bijna 48 als hij daar aan de bak moet. "Rintje en Falko moeten ook maar terugkomen. Iedereen", besluit Boutiette lachend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl