De tafelheren van Studio Voetbal met Youri Mulder, Bert van Marwijk, Tom Egbers, Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen
NOS VoetbalAangepast

'Als Dolberg het niet redt, dan weet ik het ook niet meer...'

De naam van Kasper Dolberg gonsde zondag door Europa na zijn hattrick en mooie doelpunten voor Ajax tegen NEC. Ook in Studio Voetbal klonk veel lof voor de veelzijdige aanvaller, die, als het aan de studiogasten ligt, nog lange tijd in de eredivisie blijft spelen.

"Ik schat hem wel zo in dat hij inziet dat hij in een eerste elftal op hoog niveau moet blijven spelen", aldus Youri Mulder. "Ik denk namelijk dat clubs zoals Chelsea, Real Madrid en Barcelona naar hem kijken. Daar zal hij niet aan spelen toekomen, tenzij hij speelgaranties eist, maar zo werkt het natuurlijk niet."

"Zou het voor die clubs niet verstandig zijn om Dolberg wel te kopen en hem dan lekker bij Ajax te laten spelen?", werpt oud-international Pierre van Hooijdonk op.

Bert van Marwijk is vooral onder de indruk van de veelzijdigheid van de pas 19-jarige Deen. "Hij heeft als spits heel veel technische bagage. Hij is goed in de combinatie, kan met de rug naar de goal spelen en kan ook zelf de actie maken. Hij speelt verfijnd en is een koele kikker."

"Waar kan het dan nog fout gaan voor hem?", vraagt Van Hooijdonk zich af. Van Marwijk schetst enkele mogelijke valkuilen: "Wat gebeurt er met zo'n jongen als hij bij Barcelona drie duels op rij niet scoort en hij op de bank komt? Gaat hij twijfelen? Hoe gaat hij daarmee om?"

"Maar ik heb wel vertrouwen in die jongen", aldus Van Marwijk. "Als hij het niet redt, dan weet ik het niet meer."

'Als Dolberg het niet redt bij Ajax, dan weet ik het niet meer'

Ook het dolende PSV wordt onder de loep genomen door de analisten. De Eindhovenaren leden zaterdag tegen Willem II (0-0) voor de zesde keer dit seizoen puntenverlies en zagen het winnende Feyenoord en Ajax uitlopen.

"Ik denk dat ze bij PSV eens het servies door de kleedkamer moeten gooien", stelt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Het is allemaal te lief. Ze spelen het hele seizoen al zo ongelooflijk matig, met weinig temperament."

Geen spirit

Van Marwijk is het met hem eens. "Op dit moment zit er geen spirit in de ploeg. Misschien moet PSV Steven Bergwijn voor langere tijd de kans geven. Ook al speelt hij slecht, laat hem dan maar staan. Het is een talentvolle jongen."

Van Hooijdonk: "Er is bij PSV een gebrek aan leiders. Andrés Guardado loopt al vanaf het begin van dit seizoen met de tong op zijn schoenen. Van Davy Pröpper mag je dit nog niet verwachten."

Van Marwijk vertelt in Studio Voetbal ook over het niveau van het Aziatische voetbal. Als bondscoach van Saudi-Arabië mag hij zich inmiddels een kenner van het voetbal uit het Verre Oosten noemen. Met zijn elftal treft hij onder andere Irak, Thailand, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en Japan. Zo komt Van Marwijk tot een opmerkelijk oordeel over het niveau van de Aziatische landen.

"Thailand kun je vergelijken met de top van de eredivisie. Ik weet weinig van het Thaise voetbal, maar ik heb ze vlak voor onze wedstrijd geanalyseerd. Ze kunnen aardig voetballen."

Is Saudi-Arabië beter dan het Nederlands elftal?, vragen de andere tafelgasten. "Dat denk ik niet. We zijn technisch wel begaafd, maar fysiek komen we echt tekort. Onze spelers spelen ook in de eigen competitie en niet in het buitenland."

'Thailand zou in de eredivisie-top kunnen meedraaien'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl