NOS SportAangepast

Murray klopt Djokovic en sluit 2016 af als nummer één

Andy Murray heeft in Londen voor het eerst de ATP World Tour Finals gewonnen door in de finale zijn grote rivaal Novak Djokovic te verslaan: 6-3, 6-4. Door de overwinning sluit de Brit het jaar af als nummer één van de wereld.

Als Djokovic de wedstrijd had gewonnen, zou hij Murray weer van de eerste plaats op de wereldranglijst hebben verdrongen. Hij leek op voorhand de betere papieren te hebben. Van de voorgaande 34 wedstrijden tegen Murray had Djokovic er 24 gewonnen (3-1 dit jaar).

De 29-jarige Serviër had deze week bovendien bijna drieënhalf uur minder op de baan gestaan dan de een week jongere Schot.

Novak Djokovic doet tijdens de pauzes aan meditatie

Van vermoeidheid bleek bij Murray echter geen sprake. Hooguit van zenuwen, want in zijn eerste servicegame sloeg hij direct twee dubbele fouten. Die bleven echter zonder gevolgen, waarna de Schot zelden meer op fouten viel te betrappen.

Veel missers Djokovic

Bij Djokovic ging daarentegen veel mis. Hij verprutste twee keer een smash aan het net, verloor de meeste rally's vanaf de baseline en na afloop stonden er dertig onnodige fouten achter zijn naam. Djokovic kwam in de tweede set nog wel terug van 1-4 naar 3-4, maar kon zijn Schotse opponent toch niet echt aan het wankelen brengen.

Er waren veel beroemdheden aanwezig in de O2 Arena om de finale tussen Murray en Djokovic te zien, zoals de Amerikaanse acteurs Kevin Spacey en Woody Harrelson.

  • AFP
    De Amerikaanse acteur Kevin Spacey
  • AFP
    De Amerikaanse acteur Woody Harrelson
  • AFP
    De Britse acteur Jude Law
  • AFP
    De Britse zanger Sam Smith
  • AFP
    Manchester United-voetballer Bastian Schweinsteiger en zijn vrouw: tennisster Ana Ivanovic

Murray en Djokovic waren dit jaar onbetwist de twee beste tennissers van de wereld. De eerste helft van het seizoen werd gedomineerd door Djokovic, die de titels opeiste bij de Australian Open en Roland Garros, waar hij zijn Career Grand Slam voltooide. Daarna nam Murray de regie over met het winnen van Wimbledon, olympisch goud in Rio en nu de Finals.

In totaal veroverden beide spelers dit jaar zestien titels: negen voor Murray, zeven voor Djokovic.

Apotheose 'bromance' tussen Murray en Djokovic

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl