Feyenoord juicht na de 1-0 van Dirk Kuijt in het competitieduel met PEC Zwolle

Degelijk Feyenoord pakt tegen PEC Zwolle draad weer op

Koploper Feyenoord heeft in de eredivisie de draad weer opgepakt. Na drie duels zonder zege wonnen de Rotterdammers wel van PEC Zwolle. De 3-0 eindstand verbloemt echter wel de matige vorm die Feyenoord grote delen van de wedstrijd liet zien.

Nadat slechts twee punten waren gehaald uit de laatste drie duels, waarbij de laatste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles zelfs in een 1-0 nederlaag was geëindigd, had koploper Feyenoord de voorsprong op directe achtervolgers Ajax en PSV zien slinken. Wat dat precies met het vertrouwen heeft gedaan is lastig te zeggen, maar tegen PEC leek Feyenoord aanvankelijk niet van zichzelf overtuigd.

De wedstrijd kende overigens wel een indrukwekkend begin, doordat Rotterdamse fans bij de opkomst van beide elftallen lichtjes en sterretjes lieten oplichten als steunbetuiging aan Tony Vilhena wiens moeder onlangs overleed. En gelijkertijd klonk uit duizenden kelen 'You'll never walk alone'.

Kippenvel in de Kuip: sterretjes voor Vilhena

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst speelde in een te laag tempo en was bovendien slordig in de passing. Daardoor bleef Zwolle, dat zelf zeker niet groots speelde, makkelijk op de been. Toch leek Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen te scoren, maar Wout Brama keerde zijn kopbal op, of misschien wel achter, de doellijn. Het bleef 0-0.

Maar na 38 minuten was het toch raak voor de thuisploeg. Waar de voorzetten op Jørgensen vrijwel allemaal simpel werden weggekopt door Ted van de Pavert, kwam een hoge bal van Jens Toornstra op Dirk Kuijt wel aan. De aanvoerder verlengde de bal vervolgens prima naar de lange hoek: 1-0.

Rick Karsdorp probeert Calvin Verdonk van een voorzet af te houden
    Dirk Marcellis is te laat om Eljero Elia af te stoppen
    Eljero Elia vliegt erop in het duel met Bart Schenkeveld

Na rust leek Feyenoord sterker voor de dag te komen. Eljero Elia draaide al snel Bram van Polen dol en leverde een prima voorzet op Jørgensen af, maar de Deen kopte de bal vanaf een meter of twee onbegrijpelijk naast het doel van keeper Mickey van der Hart in plaats van erin.

Die aanval beloofde dus veel, maar Feyenoord zakte daarna toch weer in. PEC kon er niet van profiteren en toen Karim El Ahmadi, terug van een blessure, twintig minuten voor tijd van grote afstand de 2-0 achter Van der Hart pegelde, was het duel gespeeld. Toornstra tekende, eveneens met een knal van buiten de zestien, voor het slotakkoord.