NOS SportAangepast

Onstuimige Zevenheuvelenloop opnieuw voor Cheptegei

Samenvatting Zevenheuvelenloop

Joshua Cheptegei heeft voor het tweede jaar op rij de Zevenheuvelenloop rond Nijmegen op zijn naam geschreven. De Ugandees liep de 15 kilometer in stormachtige omstandigheden in 42 minuten en 8 seconden. Daarmee was hij sneller dan vorig jaar, toen hij 42.39 nodig had.

Abrar Osman uit Eritrea eindigde op een kleine minuut (43.04) als tweede. Hij bleef zijn landgenoot Hiskel Tewelde net voor (43.06).

Nageeye mist Nederlands record

Abdi Nageeye was net als vorig jaar de beste Nederlander. De specialist op de lange afstanden, die met de elfde plaats een voortreffelijke olympische marathon in Rio de Janeiro liep, finishte als zevende in 43.45. Dat was maar zestien tellen boven zijn Nederlands record op de 15 kilometer.

Roy Hoornweg was de tweede Nederlander aan de streep. Hij had zich in Uganda op hoogte voorbereid op de wegwedstrijd en noteerde 45.09 (negende). Khalid Choukoud (45.35) liep naar de twaalfde plaats.

Abdi Nageeye in actie tijdens de Zevenheuvelenloop

Bij de vrouwen zegevierde Susan Krumins-Kuijken. De Nederlandse atlete, die in Nijmegen woont, bleef keurig onder de vijftig minuten. Ze won in 49.30. Ze bleef Jip Vastenburg ruim voor. Die noteerde 50.42. De Japanse Kanade Furuya finishte op grote afstand als derde in 52.10.

De 33ste editie van de internationaal hoog aangeschreven wedstrijd kende in de aanloop wat tegenslag. Olympisch kampioen Mo Farah moest afzeggen wegens een blessure en hetzelfde gold voor zijn vervanger Wilson Kipsang. Die trok zich vrijdag terug. Tijd om nog een aansprekende vervanger vast te leggen, was er niet.

WK halve marathon

De organisatoren van de Zevenheuvelenloop hebben inmiddels hun oog laten vallen op de strijd om de wereldtitels op de halve marathon. In samenwerking met de gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en Atletiekunie moet een haalbaarheidsonderzoek duidelijk maken of het organiseren van de WK in 2020 of 2022 bij de Stevensloop kansrijk is.

In 2017 wordt het Nederlands kampioenschap halve marathon gehouden bij de nieuwste Nijmeegse stadsloop. De Stichting Zevenheuvelenloop zet hiermee de Stevensloop nationaal op de kaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl