De Nederlandse rugbyselectie voor het duel met Moldavië.
NOS SportAangepast

Revolutie in rugbyland: tiki-taka met de Franse slag

In de jaren tachtig, toen rugby nog door amateurs beoefend werd, kon Nederland zich meten met landen als Schotland en Italië. Zaterdag zorgden de Italianen voor een historische (eerste) zege op grootmacht Zuid-Afrika. Nederland versloeg Moldavië; een ander niveau, maar minstens zo knap. Na jaren van kwakkelen, stilstand en achteruitgang lijkt de weg omhoog gevonden.

Na het geploeter in de modder is er een kleine revolutie gaande in de Nederlandse rugbywereld. Onder de nieuwe Zuid-Afrikaanse bondscoach Gareth Gilbert speelt Oranje fris, dynamisch 'tiki-taka'-rugby.

"Die Oost-Europese rugbyers zijn allemaal groot en ze spelen traag, dus wij moeten snel en open spelen", verklaart de coach, die al sinds zijn 22ste als coach actief is en onder meer Botswana en de Nederlandse sevens-vrouwen onder zijn hoede had. "Onze spelers zijn lichter, maar ook sneller en hebben een betere techniek."

Nederlandse rugbyers succesvol met nieuwe stijl

Om zijn ambities te verwezenlijken zoekt Gilbert in Nederland, Groot-Brittannië, maar zeker ook in Frankrijk. Want daar zitten veel Nederlandse talenten. Zoals Zeno Kieft, die als prof bij Stade Rochelais op hetzelfde niveau acteert als Tim Visser in Engeland, maar met een zware blessure aan de kant staat. Of David Weersma, die enkele niveaus lager speelt bij het Franse Saint-Claude en tegen Moldavië een penalty en drie conversies benutte.

"Een Franse stijl? Nee, onze stijl is meer Nieuw-Zeelands", vertelt de imposante Gilbert. "Wij hebben alle speelstijlen bekeken en de Nederlandse stijl bepaald. En deze stijl past bij ons."

Waaruit bestaat die stijl dan? "We hebben grote spelers, maar ook snelle. En we hebben ook besluitvaardige en intelligente spelers", vertelt Gilbert. "Op hoge snelheid passeren is het belangrijkst en we moeten over de breedte spelen. Voetenwerk is belangrijk om tackles te vermijden. We moeten de ruimte opzoeken en niet tegen iemand aan rennen."

Gareth Gilbert, de Zuid-Afrikaanse bondscoach van de Nederlandse rugbyers.

Na twee knappe zeges in de Europe Trophy op Oekraïne en Moldavië heeft Oranje een sprongetje gemaakt op de wereldranglijst. Het doel is om promotie af te dwingen naar The Championship, het hoogste niveau waarop Nederland kan uitkomen. Alleen de ploeg die na twee seizoenen als beste van de zes in de Europe Trophy uit de bus komt, promoveert.

Maar de weg naar de top is nog ver. Door de zege op Moldavië zal Nederland maandag rond de 30ste plek staan, vlak achter Portugal. En laat dat nu op 4 maart de volgende tegenstander zijn. Genoeg tijd om de patronen verder in te slijpen. "We kijken wat de zwakke punten van Portugal zijn en vallen hen aan op de punten waarop wij beter zijn", aldus Gilbert. "Uiteindelijk spelen we het spel op onze manier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl