NOS SchaatsenAangepast

Schaatser Morrison terug op topniveau na medisch wonder

Morrison na motorongeluk en beroerte terug op topniveau

Dat Denny Morrison dit weekeinde op het podium eindigde op de 1.500 meter van de B-groep en achtste werd op de ploegenachtervolging zal het jaaroverzicht niet halen. Maar het feit dat hij überhaupt nog op de schaats staat, mag een klein medisch wonder heten.

Anderhalf jaar geleden lag de Canadees volledig in de kreukels na een motorongeluk. Hij brak zijn bovenbeen, elleboog en ruggenwervel en zijn vitale organen waren mashed potatoes. Dit voorjaar kwam daar een beroerte overheen bij de 31-jarige schaatser.

  • NOS
    In mei 2015 brak Morrison zijn dijbeen bij een motorongeluk
  • NOS
    Morrison beroerte

"Het seizoen 2014/2015 was misschien wel het beste seizoen van mijn carrière. Ik won de wereldbeker op de 1.500 meter. Een paar maanden later was ik op vakantie op mijn motor toen ik een ongeluk kreeg. Ik vloog door de lucht en landde op mijn gezicht."

Het herstel duurde langer dan gehoopt, waardoor Morrison een streep door afgelopen seizoen moest zetten. Tijdens de voorbereiding op dit seizoen ging het wederom mis. "Na een zomertraining kreeg ik een beroerte. Dat kwam door een bloedprop, waarschijnlijk een gevolg van dat motorongeluk."

Veel dagen kon ik alleen maar duimendraaien en wachten op de dag dat ik weer kon trainen.

Denny Morrison

De voormalig wereldrecordhouder op de 1.500 meter beseft dat hij van geluk mag spreken dat hij nog leeft. "Aan drie of vier gevolgen van het ongeluk had ik kunnen overlijden. En ook de beroerte was natuurlijk ernstig. Ik ben dankbaar dat ik nog leef."

De schaatssport vaarwel zeggen kwam in die moeilijke periode niet in hem op. "Schaatsen blijft mijn passie. Ik denk dat het mij erdoorheen gesleept heeft. Het zat altijd in mijn achterhoofd."

"Er waren dagen waarop ik alleen kon zitten en niks doen. Ik kon geen krachttraining doen omdat ik mijn been had gebroken en ik kon niet fietsen omdat ik geen hoge bloeddruk mocht krijgen. Veel dagen kon ik alleen maar duimendraaien en wachten op de dag dat ik weer kon trainen. Daar heb ik lang naar uitgekeken."

  • AFP
    Het podium van de olympische 1.000 meter in 2014: Denny Morrison, Stefan Groothuis en Michel Mulder
  • ANP
    De Canadese achtervolgingsploeg wint goud op de Spelen in eigen land in 2010
  • EPA
    De WK afstanden in 2008: Morrison wint de 1.500 meter voor Kramer en Davis
  • ANP
    Decembr 2011: Morrison in actie tijdens een wereldbeker in Heerenveen

In de aanloop naar dit seizoen reed Morrison een persoonlijk record op de drie kilometer. "Dat was een goed teken. De 3.000 meter is niet mijn afstand. Dat ik zo'n goede tijd rijd na alles wat er gebeurd is, is best gaaf. Het blijven fietsen en rustig opvoeren van mijn hartslag heeft me misschien de duurinhoud gegeven om op de 3.000 meter zo goed te kunnen rijden."

"Ik wil kijken tot welk niveau ik terug kan komen. Als dat tot 90 procent is, voelt dat voor mij als honderd procent. Dat motiveert me. Ik heb mooie medailles en een succesvolle carrière. Dit is een nieuwe uitdaging. Ik hoop er bij de Olympische Spelen van 2018 nog bij te zijn in de Canadese achtervolgingsploeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl