Chinese fans van Milan tijdens oefenduel met Inter in Shenzhen in 2015
NOS VoetbalAangepast

Milan-Inter, een Chinese derby

De derby van vanavond tussen AC Milan en Internazionale (20.45 uur) is niet meer alleen een Italiaanse stadsderby vol van traditie. Het duel is ook een confrontatie tussen twee grote Europese clubs die zonder hulp van buitenaf niet meer meekunnen in de strijd der grootmachten. Ze vinden hun heil, of liever gezegd hun geld, in China.

Het Chinese bedrijf Suning, eigenaar van megawebwinkel Alibaba, nam in juni van dit jaar een meerderheidsbelang in Inter. De detailhandelgigant verwierf voor 270 miljoen euro 68,55 procent van de aandelen. En de overname van AC Milan door een Chinees consortium is ook zo goed als rond.

ADO Den Haag een voorloper

ADO Den Haag was in 2014 de eerste Europese club die in handen viel van een Chinees bedrijf, United Vansen in het Haagse geval. Twee jaar later staat de teller al op meer dan tien vooraanstaande Europese clubs onder Chinese invloed. En niet de minste.

Europese clubs (deels) onder Chinese invloed

Club Betrokken Chinees bedrijf Status
AC Milan (Ita) Sino-Europe Sports Investment Management Changxing (investeringsconsortium) (vrijwel) volledige overname
ADO Den Haag (Ned) United Vansen International Sports (sportmarketingbedrijf) (vrijwel) volledige overname
Aston Villa (Eng) Recon Group (investeringsmaatschappij) (Vrijwel) volledige overname
Atlético Madrid (Spa) Dalian Wanda Group (vastgoed/entertainmentbedrijf) 20 procent aandeel
Birmingham City (Eng) Trillion Trophy Asia (investeringsmaatschappij) (vrijwel) volledige overname
Granada (Spa) Desports (sportmarketingbedrijf) (vrijwel) volledige overname
Internazionale (Ita) Suning Commerce Group (detailhandelgigant) 68,55 procent aandeel
Manchester City (Eng) China Media Capital (investeringsmaatschappij) 13 procent aandeel
OGC Nice (Fra) Chinees/Amerikaans investeringsconsortium onder leiding van Alex Zheng/Chien Lee 80 procent aandeel
RCD Espanyol (Spa) Rastar Group (entertainmentbedrijf) 56 procent aandeel
Slavia Praag (Tsj) CEFC China Energy Company (investeringsmaatschappij) 60 procent aandeel
Sochaux (Fra) Ledus (LED-verlichtingbedrijf) (vrijwel) volledige overname
West Bromwich Albion (Eng) Yunyi Guokai Shanghai Sports Development (investeringsmaatschappij) 88 procent aandeel
Wolverhampton Wanderers (Eng) Fosun Group (investeringsmaatschappij) (vrijwel) volledige overname

Data- en analysebureau Nielsen Sports publiceerde dit jaar het rapport 'China and Football' over de invloed van China in het voetbal. "De focus van de Chinese regering ligt op voetbal", aldus Sebastiaan Westerhout, managing director van Nielsen Sports Nederland. "In 2050 moet China op voetbalgebied een grootmacht zijn. Dat is vastgelegd in het overheidsbeleid."

Om die doelstelling te bereiken wordt de jeugdopleiding vernieuwd en moet de Chinese competitie beter worden en meer aanzien krijgen, mede met overheidsgeld. En Chinese bedrijven slaan hun slag met overnames van buitenlandse clubs. Bij Milan en Inter bijvoorbeeld.

Zhang Jindong, de nieuwe eigenaar van Inter

Milan en Inter na Real populairst in China

"Een van de ideeën achter die overnames is om die clubs daarna weer naar China te halen en geld te verdienen met volle stadions en merchandise", gaat Westerhout verder. "Daarnaast willen ze van grote clubs leren en trainers uitwisselen, expertise uitwisselen. Voor Europese clubs die het financieel lastig hebben, is dit een uitweg."

Ook voor Inter en Milan biedt China uitkomst. Dat is ook niet zo gek. In China hebben beide clubs een grote schare fans. "Na Real Madrid zijn Milan en Inter de populairste clubs in China, zo blijkt uit ons onderzoek", aldus Westerhout. "Daarna komen Barcelona en Manchester United."

Silvio Berlusconi op het veld in San Siro

Geen gezicht

Een Chinees consortium, onder leiding van zakenman Li Yonghong, wil de huidige Milan-voorzitter Silvio Berlusconi voor 740 miljoen euro uitkopen. Deze zomer zette Berlusconi het sein op groen en tekende hij een voorlopige koopovereenkomst. De deal wordt volgens AC Milan begin december officieel.

De namen van de andere investeerders in het consortium dat Milan wil overnemen, zijn nog niet bekend. Dat steekt bij sommigen. De lokale politicus David Gentili, bekend als maffiabestrijder, wil dat Milan alle namen prijsgeeft. Gebeurt dat niet, dan kan de club volgen hem rekenen op een onderzoek naar het witwassen van geld.

Zhang Jindong maakt de overname van Inter bekend in juni in Nanjing

Voor Inter is de de Aziatische overname niet heel vreemd, omdat de club al in Indonesische handen was, maar voor Milan is de overname een aardverschuiving na meer dan twintig jaar Berlusconi.

'Hoop en wantrouwen'

"De reacties op de overname van Milan zijn verdeeld", aldus journaliste Alessandra Bocci van sportkrant La Gazzetta dello Sport. "Bij de fans leeft de hoop dat de club met hulp van het Chinese geld, met nieuwe aankopen, terug kan naar de mooie tijden van weleer."

"Maar veel fans, journalisten en analisten op TV zijn sceptisch," gaat Bocci verder. "Men weet niet wat te verwachten. De investeerders hebben nog geen gezicht. Tot zover zijn de protesten ook beperkt. Voor de Inter-fans is er weinig veranderd. Ze leven al drie jaar met een Aziatische eigenaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl