NOS SchaatsenAangepast

Mantia verrast Nuis op 1.500 meter, eerste nederlaag Kramer

  • Getty Images
    Joey Mantia wint de 1.500 meter in Nagano
  • NOS
    Kjeld Nuis, Joey Mantia en Shani Davis op het podium 1.500 meter

Joey Mantia heeft bij de wereldbeker in Nagano verrassend de 1.500 meter gewonnen. De 30-jarige Amerikaan was met 1.45,43 slechts een fractie sneller dan Kjeld Nuis (1.45,63), maar had van de overige rijders niets te duchten. Ook Sven Kramer, die vorige week nog overtuigend won, kwam niet in de buurt.

Nuis zette in de zesde rit een heel goede tijd neer. De winnaar van de 1.000 meter noteerde 1.45,63 en leek daarmee het goud veilig te stellen. Shani Davis, Thomas Krol, Vincent de Haitre, Shota Nakamura en Patrick Roest beten zich stuk op die tijd, maar Mantia was in de voorlaatste rit verrassend sneller: 1.45,43. Een uitstekende slotronde van de Amerikaan bleek beslissend.

Eerste nederlaag Kramer dit seizoen

In de laatste rit waagden Kramer en Bart Swings een aanval op de leidende tijd van Mantia, maar na de eerste ronde was al duidelijk dat het niet ging lukken. Swings versloeg Kramer, die daarmee de eerste wedstrijd van het seizoen verloor. Swings eindigde als vierde (1.46,59), Kramer moest genoegen nemen met de zesde tijd (1.47,02).

Het brons ging naar Davis. De 34-jarige Amerikaan eindigde precies een jaar geleden voor het laatst op het podium bij een wereldbekerwedstrijd. Destijds won hij in Salt Lake City ook brons op de 1.500 meter.

Joeskov afwezig

Denis Joeskov ontbrak net als zaterdag op het ijs. De Russische 1.500 meter-specialist heeft een teenblessure. Joeskov liep de blessure op toen hij uit bed sprong en struikelde over zijn sneakers nadat er op zijn hotelkamerdeur werd geklopt, zo legt hij uit op Facebook.

  • Facebook
    Denis Joeskov laat zijn blessure zien
  • Facebook
    Denis Joeskov geeft tekst en uitleg op Facebook

In het klassement gaat Mantia aan de leiding met 150 punten. Kramer volgt op de tweede plaats met 145 punten en Swings doet ook uitstekende zaken. Met 130 punten staat hij derde. Nuis is met 105 punten zesde, maar hij moest de eerste 1.500 meter van het seizoen in de B-groep rijden. Daar zijn aanzienlijk minder punten te verdienen.

  • NOS
    Uitslag 1.500 meter mannen
  • NOS
    Klassement 1.500 meter na twee wedstrijden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl