Voorzitter Yehia Kalash van de Egyptische journalistenvakbond spreekt de pers toe. Rechts een bestuurslid van de vakbond.
NOS NieuwsAangepast

Celstraf voor Egyptische journalisten die collega's verstopten

De voorzitter en twee bestuursleden van de Egyptische journalistenbond moeten twee jaar naar de gevangenis. Volgens een rechtbank zijn de drie schuldig aan het verspreiden van onjuiste berichten en het verbergen van collega's die door de autoriteiten werden gezocht. Ze moeten ook een boete van omgerekend zo'n 580 euro betalen.

De Egyptische aanklager wilde de twee verstopte journalisten horen, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij protesten tegen de Egyptische president Sisi. Ze werkten voor een oppositiewebsite. De drie vakbondsbestuurders werden opgepakt toen de politie de twee verstopte collega's in het vakbondsgebouw kwam arresteren.

Volgens de voorzitter van de journalistenbond zijn niet alleen de drie journalisten berecht maar is "het echte doelwit de hele vakbond". De drie zijn in afwachting van een hoger beroep op borgtocht vrijgelaten.

Bij het gebouw van de bond protesteerden tientallen journalisten en mensen van de vakbond tegen het proces. Mensenrechtenorganisatie Amnesty noemt de veroordeling "een nieuwe fase in het beperken van persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting".

Persvrijheid onder druk

De persvrijheid in Egypte staat onder druk sinds het aantreden van president Sisi in 2013. De president zelf ontkent dat het land de persvrijheid aan banden legt, maar volgens de Franse organisatie Reporters without Borders is het slecht gesteld met de persvrijheid. Meerdere journalisten zitten er in de gevangenis of zijn er veroordeeld, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, die bij verstek is veroordeeld tot tien jaar cel.

Egypte staat op plek 159 van de ranglijst van persvrijheid van Reporters without Borders. Nederland staat daar op plaats 2, net onder Finland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl