Andy Murray schreeuw het uit na een punt tegen Milos Raonic
NOS SportAangepast

Murray en Djokovic in eindstrijd World Tour Finals

Andy Murray en Novak Djokovic bepalen zondag in de finale van de ATP World Tour Finals wie van de twee het jaar afsluit als nummer een van de wereld.

Murray staat voor het eerst in de finale van het eindejaarstoernooi in Londen. De Schot had in zijn halve finale ruim 3,5 uur nodig om Milos Raonic op de knieën te krijgen: 5-7, 7-6 (5), 7-6 (9).

Vijfvoudig winnaar Djokovic stond een stuk minder lang op de baan. Hij was in amper een uur klaar tegen Kei Nishikori: 6-1, 6-1.

Zondag staat niet alleen een titel op het spel. Het is ook een rechtstreeks duel om de eerste plaats op de wereldranglijst. "Dat is nog niet eerder gebeurd", zei Djokovic. "Ik vind het een eer deel uit te maken van zo'n historische gebeurtenis. Dit wordt een van de belangrijkste wedstrijden die we ooit tegen elkaar zullen spelen."

Murray en Djokovic naar finale in Londen

Murray wint thriller tegen Raonic

Murray had de laatste zeven duels met de Canadees gewonnen, waaronder de finales op Queen's en Wimbledon dit jaar. In hun derde Londense ontmoeting van 2016 had een slordige, vermoeide en mopperende Murray zijn handen vol aan de Canadees.

Raonic serveerde goed en zocht vaak het net op en daar had Murray moeite mee. Bij 5-5 leverde hij zijn opslag in met een dubbele fout en hij kreeg pas in de tweede set zijn eerste breakpoints.

Milos Raonic baalt na een misser

Ondanks de setwinst leek Murray, die na 22 zeges op rij steeds vermoeider oogde, rijp voor de sloop, ook al omdat Raonic prima bleef serveren. Toch was de eerste break in de derde set voor Murray (die op 5-4 en 6-5 voor de wedstrijd serveerde), maar na weer drie breaks was er nog steeds geen winnaar.

In een bloedstollende tiebreak waren de eerste drie matchpoints voor Murray. Die gingen verloren, waarna ook Raonic een matchpoint kreeg. Murray werkte het weg en sloeg op zijn vierde matchpoint toe.

"Het was een ongelooflijk zware wedstrijd", zei Murray. "De sfeer was geweldig. Hoe langer het duurde, hoe lawaaiiger het werd. Dit zijn de wedstrijden waar we het voor doen."

Novak Djokovic was meedogenloos tegen Kei Nishikori

Djokovic laat Nishikori kansloos

De Japanner had dit jaar al vijf keer van Djokovic verloren, onder meer in de kwartfinales van de Australian Open. De nipte zege tegen Murray in de poule had hem echter hoop gegeven, maar die bleek ijdel, zo werd al snel duidelijk.

Hij brak de Serviër nog wel in de eerste set, maar moest zelf drie keer zijn opslag inleveren. In de tweede set verloor hij direct al zijn opslag, waarna Djokovic met een reeks schitterende passeerslagen zijn zege nog wat meer kleur gaf.

"Kei was overduidelijk vermoeid. Hij haalde deze keer zijn topniveau niet", was na afloop de conclusie van Djokovic. "Ik voelde me erg goed. Nu komt het erop aan in de laatste wedstrijd van het jaar, de wedstrijd waar iedereen naar uitkeek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl