Kuifje

Kenners niet verbaasd: Kuifje is kunst en dus miljoenen waard

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Een originele tekening uit Kuifje's stripalbum Mannen op de Maan is vanmiddag geveild voor 1,55 miljoen euro. Een recordbedrag voor een stripboekpagina, maar het verbaast kenners niet. De tekeningen van de legendarische Belgische tekenaar Hergé breken de laatste jaren alle records.

"Kuifje is kunst", zegt de Brusselse galeriehouder Alain Huberty. “Tekenaar Hergé is de absolute topper. De Picasso van de striptekenaars."

Hergé: de Picasso van de strips

Huberty heeft de markt voor striptekeningen enorm zien groeien. Er zijn een tiental kunstgaleries met striptekeningen in Brussel. "Toen ik 25 jaar geleden begon, kreeg ik de tekeningen gratis van de auteurs. Nu is een pagina van Guust Flater al snel 100.000 euro waard, Kuifje minimaal een half miljoen."

In 2014 bracht een dubbele pagina 2,5 miljoen euro op. Op de pagina die vanmiddag werd verkocht, staan Kuifje, zijn hond Bobbie en zijn vriend Kapitein Haddock die voor het eerst op de maan zijn. Het boek uit 1954 is volgens het veilinghuis een icoon voor liefhebbers van striptekeningen.

Kuifje in Mannen op de Maan

Op de veiling vanmiddag in Parijs waren ook andere topstukken. Een serie van 20 tekeningen voor kerstkaarten leverde 1,2 miljoen euro op. Ze zijn in 1942 door Hergé getekend en lagen decennialang bij een Belgische familie thuis.

"We wisten dat ze bestonden", zegt Vinciane de Traux van veilinghuis Artcurial. "Maar niemand buiten de familie wist waar ze waren. We kregen ze opeens aangeboden en waren erg blij met de vondst."

De tekeningen werden jarenlang in een koffer bewaard, maar zijn in perfecte staat.

Waarom is Kuifje zo veel geld waard?

Kuifje, het laatste album dateert uit 1976, is tegenwoordig veel meer dan een stripfiguur. In Parijs loopt een grote tentoonstelling met werk van Hergé in het gerenommeerde museum Grand Palais. In Brussel is begin deze maand een kunstgalerie geopend volledig gewijd aan Kuifje.

"Klanten kopen hun jeugddroom", zegt galeriemanager Emmanuel Matthys. "Het zijn vaak mannen van rond de 60 die geld te spenderen hebben."

Volgens Willem De Graeve van het Belgische stripmuseum is Hergé om verschillende redenen populair. Hij was een pionier en grondlegger van de zogenaamde 'klare lijn'-stijl, met duidelijke tekeningen en een duidelijke verhaallijn.

"Ook speelt mee dat de uitgever en de erfgenamen de collectie goed in beeld hebben en veel originele schetsen zelf beheren. Het is bovendien een afgerond oeuvre, het laatste album verscheen 40 jaar geleden. Door die schaarste gaat de prijs omhoog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl