Plasterk
NOS NieuwsAangepast

Met wie praten ministers en wanneer? Check vanaf nu hun agenda's

De agenda's van bewindspersonen zijn voortaan openbaar. Afspraken, werkbezoeken en toespraken worden gepubliceerd op rijksoverheid.nl. Minister Plasterk schrijft dat in een reactie op de nota Lobby in Daglicht van de PvdA-Kamerleden Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug.

In de nota worden voorstellen gedaan om de lobby bij politici en ministeries eerlijker en transparanter te maken. Het kabinet is het daarmee eens. Zo moeten mensen de voortgang van een wetsvoorstel online kunnen volgen, schrijft Plasterk. De maatregelen moeten ook leiden tot meer begrip en acceptatie.

In de nota wordt ook voorgesteld om internet-adviezen over wetsvoorstellen openbaar te maken. Nu kunnen die consultaties nog geheim plaatsvinden. Plasterk schrijft dat het kabinet voor het einde van het jaar bekend zal maken of die geheimhouding wordt afgeschaft.

Vorig jaar wilde de Volkskrant via een WOB-procedure alle afspraken van ministers inzien vanwege publicaties over lobbyen. In een artikel schreef de krant dat werkgevers en het bedrijfsleven de deur platlopen bij ministers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl