NOS NieuwsAangepast

WHO heft medische noodtoestand zika-virus op

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat het zika-virus niet langer een internationale bedreiging voor de volksgezondheid is. De medische noodtoestand werd in februari van dit jaar uitgeroepen door de VN-organisatie.

Ondanks het opheffen van de noodtoestand blijft zika een reden tot zorg. "Het virus blijft een significante en voortdurende dreiging", staat in een verklaring van de organisatie. De WHO zegt dat het virus een probleem voor de lange termijn is en dat er vooral meer onderzoek nodig is.

Muggen

Het virus is met name gevaarlijk voor foetussen. Het veroorzaakt microcefalie en andere hersenaandoeningen. Bijna dertig landen hebben zika-gerelateerde geboorteafwijkingen gemeld. De meeste mensen worden er niet ziek van; sommigen krijgen ziekteverschijnselen als koorts, uitslag of gewrichtspijn.

Het virus heeft zich met name verspreid in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ook in de VS, Azië en Afrika is het zika-virus aangetroffen. In Europa en Nederland doken gevallen op, maar die vrouwen waren in het buitenland besmet geraakt. Het zika-virus wordt verspreid door muggen en kan worden overgedragen via seksueel contact.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl