Melkkoeien op een boerderij in Doorwerth
NOS NieuwsAangepast

160.000 koeien minder door fosfaatakkoord

Er is een akkoord bereikt over het terugdringen van de uitstoot van fosfaat, een bestanddeel van mest, in de melkveehouderij. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Gisteren werd al bekend dat Van Dam het eens was geworden met de de sector, maar werden geen details bekendgemaakt.

Door de maatregelen neemt de veestapel af met zo'n 160.000 koeien en komt de fosfaatproductie komend jaar weer onder het Europese plafond. Nederlandse melkveehouders hebben nu zo'n 1,3 miljoen koeien op stal en in de wei staan. Dat aantal daalt dus met ruim 12 procent.

Het akkoord bestaat uit drie delen:

– Het fosforgehalte in het voer van de koeien wordt verlaagd. Daardoor zal het fosfaatgehalte in de mest afnemen.

– Boeren die hun bedrijf van de hand willen doen, worden door middel van een premie gestimuleerd om het bedrijf te sluiten in plaats van het te verkopen aan andere melkveehouders. Hierdoor neemt de veestapel af.

– Boeren die te veel melk leveren, krijgen minder betaald voor hun melk en boeren die minder leveren worden hiervoor juist met een hogere melkprijs beloond. Ook hierdoor neemt de veestapel af.

Europees plafond

Het fosfaatakkoord moet leiden tot een reductie van in elk geval 8,2 miljoen kilo fosfaat. Dat is genoeg om de uitstoot van fosfaat in 2017 weer onder het Europees plafond van 172,9 miljoen kilo te brengen.

Staatssecretaris Van Dam trekt 30 miljoen euro uit voor het plan, waarvan 25 miljoen euro voor de melkveehouderij. De zuivelsector verdubbelt dit bedrag, waardoor er voor de reductie van de melkveestapel in totaal 50 miljoen euro beschikbaar is.

Opluchting

Voor de sector zijn de maatregelen pijnlijk, maar er is vooral opluchting dat er een plan is. "Het stelt de sector in staat om te blijven verduurzamen. Daar zijn we mee op de goede weg", zegt LTO Nederland in een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl