In januari wordt duidelijk of gepensioneerden worden gekort op hun uitkering
NOS Nieuws

Klijnsma voorzichtig positief over herstel pensioenfondsen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) is voorzichtig positief over de dekkingsgraden van pensioenfondsen. Dat zou kunnen betekenen dat veel fondsen volgend jaar voldoende vermogen hebben en dat ze niet hoeven te korten op de uitkeringen.

De staatssecretaris reageert op de Najaarsrapportage van De Nederlandsche Bank (DNB). Die bekijkt twee keer per jaar hoe pensioenfondsen ervoor staan. "Ze staan er min of meer hetzelfde voor als eerder dit jaar", zegt Klijnsma. "Maar de meting is van eind september, en de wereld ziet er inmiddels weer anders uit".

De staatssecretaris doelt onder meer op de gestegen rente, en dat is gunstig voor de dekkingsgraden van de fondsen. "De financiële markten doen het goed", zegt Klijnsma. "En de fondsen zelf kijken ook heel goed wat ze met hun premie kunnen doen".

Meetmoment

Op het meetmoment van de Najaarsrapportage zouden zo'n 30 fondsen moeten korten op de uitkeringen volgend jaar. Dat zou zo'n 200.000 gepensioneerden treffen. Maar de pensioenfondsen hebben de wind licht in de rug nu de rente weer wat aan het stijgen is.

"Een aantal fondsen zit op het kantelpunt", zegt Klijnsma. "31 december is het bepalende meetmoment en dan kijken we in januari of de fondsen meer tijd moeten krijgen om te herstellen".

Dat laatste zou betekenen dat fondsen die een dekkingsgraad hebben van minder dan 90 procent, toch niet hoeven te korten op uitkeringen. De vakcentrales FNV, CNV en VCP willen dat de Tweede Kamer ingrijpt als pensioenfondsen wel moeten korten. "Het kan toch niet zo zijn dat grote groepen profiteren van het economisch herstel, behalve de mensen met een laag pensioen", reageert Han Busker van FNV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl