NOS NieuwsAangepast

Twee doden bij demonstraties Egypte

In Egypte is voor de tweede achtereenvolgende dag gedemonstreerd tegen het bewind van president Hosni Mubarak. In de hoofdstad Caïro en in de havenstad Suez voerde de oproerpolitie vandaag charges uit.

Daarbij zijn in het centrum van Caïro een politieman en een demonstrant om het leven gekomen.

Demonstratieverbod

In Suez heeft een groep demonstranten een regeringsbouw aangevallen en in brand gestoken. De brand is geblust. Ook probeerde een menigte een kantoor van de regeringspartij aan te vallen. De oproerpolitie wist dat met traangas te verhinderen. Volgens ooggetuigen zijn ongeveer 55 mensen bij de onlusten in Suez gewond geraakt.

Eerder vandaag beloofde premier Nazif dat de vrijheid van meningsuiting een wettelijk recht zal worden. Nazif benadrukte dat de politie zich bij de demonstraties van gisteren terughoudend heeft opgesteld. Hij zei dat er tot nu toe zo'n 500 betogers zijn opgepakt.

Het tientallen jaren oude demonstratieverbod is daarentegen nog steeds van kracht. Daarin staat dat iedereen die aan een betoging meedoet of zich provocerend uitlaat, wordt vervolgd.

'Groter dan ooit'

De Nederlander Jos Strengholt, die al twintig jaar in Caïro woont, zegt dat de demonstraties groter zijn dan ooit tevoren. "Ik heb in de jaren negentig wel grote demonstraties meegemaakt, maar dit is groter en bozer dan ooit", vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Strengholt, die als priester werkt, zegt dat de bevolking grote sympathie heeft voor de demonstraties. "De regering heeft met grote kracht gezegd: wie demonstreert, wordt opgepakt. Dat heeft de regering niet waargemaakt", zegt hij. "De regering wekt de indruk dat mensen met meer kunnen wegkomen dan ze zelf ooit gedacht hebben."

Internet

De oud-journalist Strengholt, die ook een weblog bijhoudt, zegt dat de autoriteiten proberen het internet te ontregelen. De demonstranten maken veel gebruik van sociale media als Twitter en Facebook om te communiceren. Hij vermoedt dat de overheid "maatregelen neemt om dat onderlinge verkeer moeilijker te maken."

Hij zegt ook dat de rol van de oppositie "eigenaardig" is. "Het Moslim Broederschap doet formeel niet mee aan deze protesten. Dat is vrij uitzonderlijk", stelt Strengholt. "Het gaat voor een groot deel om mensen die het gewoon zat zijn, maar die verder geen politieke agenda hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl