Taallessen voor vluchtelingen
NOS NieuwsAangepast

Eerder taalles voor kansrijke asielzoekers

Asielzoekers die een grote kans maken op een verblijfsvergunning, kunnen vanaf volgend jaar sneller taalles volgen. Met name Syriërs en Eritreërs zullen hiervan profiteren. Het idee is dat de inburgering sneller gaat, als zij eerder Nederlands spreken.

Tot nu toe kunnen mensen pas taalles krijgen, als zij een status hebben gekregen. Zij verhuizen dan naar een ander asielzoekerscentrum, waar ook inburgeringscursussen worden gegeven.

Minister Asscher heeft nu bepaald dat nieuwkomers die hoogstwaarschijnlijk mogen blijven, zich op kunnen geven voor taallessen in zo'n asielzoekerscentrum in de buurt.

Valse hoop

De Tweede Kamer heeft meerdere keren gevraagd om asielzoekers sneller taalles te geven. Maar regeringspartij VVD voelde daar weinig voor, omdat dit mensen valse hoop op een vluchtelingenstatus zou kunnen geven.

Het besluit van Asscher om nu toch taallessen te geven aan asielzoekers zonder status, is een compromis. Het geldt alleen voor asielzoekers uit zeer onveilige landen, die vrijwel zeker mogen blijven. Ook komen er geen cursussen in de asielzoekerscentra voor mensen die net in Nederland zijn aangekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl