Dorian van Rijsselberghe en Marit Bouwmeester
NOS SportAangepast

Tokio 2020 heeft voor zeilers van het jaar nog niet dezelfde klank

Terwijl de champagne na het winnen van de Conny van Rietschoten-trofee nog maar amper is weggespoeld, hebben Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberghe alweer hun koers uitgezet naar nieuwe zeilevenementen.

In beide gevallen ligt het podium waarop ze willen schitteren in Tokio, maar waar Bouwmeester een vierjarige missie heeft ingepland, kiest Van Rijsselberghe vooralsnog voor een reis van een jaar.

Wordt het jagen op goud of bezigheidstherapie?

"Je wilt graag weten wat het einddoel is, zodat je een goeie planning kunt maken", aldus Bouwmeester. Om die reden verbleef ze onlangs al enige tijd in Tokio, om het water te verkennen waarop in 2020 de olympische races worden gevaren. Na het goud van Rio is titelprolongatie de ultieme uitdaging voor de Friezin.

Bezigheidstherapie

Van Rijsselberghe heeft het water van Tokio nog niet geproefd. Na het winnen van olympisch goud in Londen en Rio is het voor de surfer van Texel vooralsnog de vraag of hij de ambitie heeft voor de derde opeenvolgende maal alles opzij te zetten voor de Olympische Spelen. "Die vraag zal nog wel een tijdje in de lucht blijven hangen. Eerst maar eens even wat rust", zegt hij.

Van Rijsselberghe: "Als de passie er niet voor 110 procent is, heb ik het gevoel dat het bezigheidstherapie wordt. Dan heb ik wel andere dingen."

Daarom kijkt hij vooralsnog niet verder vooruit dan een jaar, naar het WK van 2017, dat toevalligerwijs ook in Tokio wordt gehouden. "Daar wil ik graag varen", aldus Van Rijsselberghe. "En daarna kijken we wel verder."

Samen zeiler van het jaar

Als gevolg van hun gouden optredens in Rio de Janeiro ontvingen Bouwmeester en Van Rijsselberghe donderdag in Amsterdam de Conny van Rietschoten-trofee, de prijs die jaarlijks door een vakjury wordt uitgereikt aan de zeiler van het jaar. Het was voor het eerst dat de trofee aan twee zeilers tegelijk werd toegekend. "Een grote eer", menen beiden.

'Zeiler van het jaar worden is geweldig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl