NOS NieuwsAangepast

ProRail voortaan de baas bij grote storingen op het spoor

Spoorbeheerder ProRail en de NS stellen een team van specialisten samen dat vergaand kan ingrijpen bij grote storingen op het spoor. Het team dat de naam Centraal Monitoring en Beslisorgaan krijgt, staat onder leiding van ProRail.

Het team kan zelf de treindienstregeling van de NS aanpassen op het moment dat het misgaat op het spoor. Dat moet leiden tot minder vertraging en overlast voor reizigers. Een aantal werknemers van de NS stapt over naar ProRail om het team te versterken. Het team gaat in januari geleidelijk aan de slag en moet in maart volledig operationeel zijn, zegt ProRail.

Winter van 2012

Het plan voor het beslisorgaan komt van hoogleraar Dennis Huisman van de Erasmus Universiteit. Hij analyseerde de problemen op het spoor in de winter van 2012. In februari van dat jaar ging er door de kou van alles mis waardoor veel treinen uitvielen.

Tot nu toe worden de keuzes in geval van calamiteiten gedaan door NS en ProRail samen. Telkens als het treinverkeer wordt verstoord moeten ze eerst overleggen om te beslissen welke treinen blijven rijden en welke niet. In de nieuwe opzet hakt het nieuwe team meteen een knoop door waardoor sneller kan worden ingegrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl