Het biljet uit 1846.
NOS Nieuws

Ook recordopbrengst voor oud gulden-bankbiljet

Op een veiling in IJsselstein is opnieuw een recordbedrag betaald voor een oud betaalmiddel. Dit keer werd er bijna tachtigduizend euro neergelegd voor een bankbiljet van 20 gulden uit de negentiende eeuw.

Eerder deze week leverde een guldenmunt uit 1867 al een recordbedrag op. Tijdens een veiling van de Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) werd hiervoor ruim een ton neergeteld.

De eigenaren kregen het groen-witte biljet in handen via een erfenis. Het bankbiljet had tientallen jaren aan de muur boven een bureau gehangen. De nieuwe eigenaren waren wel benieuwd of het iets zou opleveren en lieten het papier bij diverse winkels taxeren. Die wilden er tussen de 2000 en 10.000 euro voor geven. Dat bedrag werd op de veiling ruimschoots overtroffen.

Zeldzaam

Nederlandse biljetten uit de negentiende eeuw zijn zeer zeldzaam. Pas in 1846 werden op grote schaal biljetten gedrukt omdat er toen een tekort aan muntgeld was. Het papiergeld was niet populair; de meeste mensen ruilden hun biljetten weer in voor munten. Het recordbiljet is op 1 januari 1846 geslagen en is getekend door toenmalig minister van financiën Van Hall.

De vorige recordopbrengst voor een bankbiljet was in 2013. Toen werd er 44.000 euro betaald voor een zelfde soort bankbiljet.

Gulden-record

Eerder deze week werd er al een recordbedrag betaald voor een zilveren gulden uit 1867. Een liefhebber had daar ruim honderdduizend euro voor over. Op het muntstuk is de toenmalige koning Willem III afgebeeld, die op de troon zat van 1849 tot 1890. Er zijn er slechts drie van geslagen.

De zilveren gulden uit 1867

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl