NOS NieuwsAangepast

'Je ziet hoe ernstig autoriteiten nog rekening houden met aanslag'

Het afgelopen jaar is een bewogen jaar geweest met veel dreiging van terrorisme. Over de hele wereld, maar ook in Nederland. Alleen kwam Nederland er zonder kleerscheuren vanaf en vonden er geen aanslagen plaats.

Vandaag werd een terreuronderzoek uitgevoerd bij het vliegveld van Rotterdam, Rotterdam The Hague Airport. Aanleiding was een anonieme tip. "De maatregelen vandaag laten zien dat de autoriteiten nog steeds ernstig rekening houden met mogelijke terroristische aanslagen in Nederland", vertelt verslaggever Henrik Willem Hofs. "Een anoniem telefoontje leidt gelijk tot dit soort maatregelen."

Het verschil tussen een 'normale' dreiging en een terroristische dreiging ligt onder meer aan wie de tip geeft, maar er is geen scherp onderscheid. De politie krijgt een tip en gaat dan onderzoek doen, of dat nou naar aanleiding van een terreurdreiging is of niet.

"Ook wordt meteen de beveiliging op de desbetreffende plek opgeschroefd", vertelt Hofs.

Wat gebeurde er in Rotterdam?

In Nederland waren afgelopen jaar drie andere grote terreurdreigingen.

Oudejaarsavond op de Erasmusbrug

Op oudejaarsavond in Rotterdam werden vanwege een terreurdreiging extra veiligheidsmaatregelen genomen rond het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug. Op die avond werd pas om 23.30 uur besloten dat de maatregelen konden worden afgebouwd en dat het evenement gewoon door kon gaan.

De burgemeester, de politie en de hoofdofficier van justitie kwamen die avond bij elkaar nadat er een melding was gekomen van een terreurdreiging bij het vuurwerkevenement. Later werd bekend dat hiervoor twee personen in Maastricht waren opgepakt. Hiermee was de dreiging weg.

  • /
    Het vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam ging bijna niet door vanwege terreurdreiging
  • ANP
    Agenten bij de Arena
  • ANP
    Ook vandaag ontstonden bij controles bij Schiphol weer files
  • ANP
    De politie ontruimde station Hoofddorp in verband met een mogelijke dreiging
  • NOS
    Het station werd ontruimd

Beveiliging bij Sensation

De gemeente Amsterdam nam extra veiligheidsmaatregelen rondom het dancefeest Sensation, dat in juni in de Amsterdam Arena werd gehouden. De gemeente kreeg "een signaal dat betrekking had op Sensation". Op basis daarvan werden extra voorzorgsmaatregelen genomen.

Zo werden alle bezoekers van het dancefeest gefouilleerd en werd in het gebied rond de Arena extra gecontroleerd. Ook mochten er geen auto's in het transferium onder het stadion worden geparkeerd.

Extra controles bij Schiphol

Deze zomer waren er grote controles op en rond de wegen naar Schiphol, vanwege een "signaal over terreurdreiging". De marechaussee controleerde steekproefsgewijs auto's. Naast de controles werd een aantal onzichtbare maatregelen genomen. Er waren extra patrouilles op het hele terrein van Schiphol.

Door de controles ontstonden lange files.

Rotterdam is vierde terreurdreiging dit jaar

De kans dat een aanslag in Nederland wordt gepleegd is even groot als de kans in Frankrijk en België, maar bij alle grote dreigingen in Nederland vond er uiteindelijk geen aanslag plaats.

Buiten bovengenoemde incidenten vonden ook kleinere incidenten plaats. Zo was de beveiliging in Nederland op zijn scherpst na de aanslagen in Brussel in maart. Dat leidde tot meerdere ontruimingen op stations.

Hoofddorp

Op het station in Hoofddorp stond op 22 maart, dezelfde dag als de aanslagen in Brussel, een trein een tijdlang stil vanwege verdachte omstandigheden. De trein en het station waren ontruimd omdat er "een verdacht persoon" was gesignaleerd in de trein, die op weg was naar Amsterdam. De trein werd aan het begin van de middag weer vrijgegeven.

Den Haag CS

Den Haag Centraal werd in april enige tijd ontruimd, omdat er in een trein een onbeheerde koffer was gevonden. Na onderzoek bleek dat de koffer ongevaarlijk was.

Dit was niet de enige onbeheerde koffer: in Rotterdam werd een Thalys ontruimd vanwege een onbeheerde koffer, in Arnhem werd het station kort ontruimd vanwege verdachte koffers en ook het station in Maastricht moest er aan geloven.

Ook werden stations en andere plekken ontruimd vanwege verdachte of verwarde mensen.

Grote evenementen

Door de wereldwijde terreurdreiging werden op grote evenementen extra veiligheidsmaatregelen genomen, ook al was er geen relevante terreurdreiging in Nederland.

Bij het Zomercarnaval in Rotterdam mochten mensen geen rugzakken meenemen, bij de Gay Pride in Amsterdam werden meer agenten ingezet, bij de Vierdaagse in Nijmegen werden extra voorzorgsmaatregelen genomen en ook tijdens Koningsdag werden extra zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen.

En dan was er ook nog de verwarring. Zo werd in september het pretpark de Efteling in Kaatsheuvel genoemd als doelwit van IS-sympathisanten. In juni zou een Syriëganger in Werkendam zijn gearresteerd die via de sociale media zou hebben geopperd om daar een aanslag te plegen.

Later bleek dat de Efteling nooit een concreet doelwit was geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl