'Leiderschap UMC Utrecht kan patiëntveiligheid bedreigen'
Van de manier waarop leiding wordt gegeven in het UMC Utrecht deugt niet veel. Dat blijkt uit onderzoek dat het ziekenhuis zelf heeft laten doen door het bureau KDVI (Kets De Vries Institute). Het televisieprogramma Zembla heeft de hand weten te leggen op een samenvatting van dat onderzoek.
De stijl van leidinggeven in het UMC Utrecht kan volgens de onderzoekers gevolgen hebben voor de patiëntveiligheid. Medewerkers durven niet aan de bel te trekken als er iets mis is, uit angst voor hun eigen positie.
Op sommige afdelingen van het UMC Utrecht is de situatie "ronduit zorgelijk te noemen", niet alleen met het oog op de patiëntveiligheid, maar ook wat betreft ziekteverzuim en stressgevoelens bij medewerkers en leidinggevenden.
Verzwegen
Het onderzoek kwam er nadat Zembla ernstige misstanden op de kno-afdeling van het ziekenhuis had onthuld. Daarbij ging het om een aantal calamiteiten die voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg waren verzwegen.
Onderzoeksbureau KDVI heeft 237 medewerkers van het ziekenhuis geïnterviewd tussen mei en augustus van dit jaar. Het UMC Utrecht stond in die periode onder verscherpt toezicht van de inspectie.
Weinig inspirerend
De conclusies die de onderzoekers over de leiding trekken zijn stevig. De dominante stijl van leidinggeven in het UMC Utrecht is hiërarchisch. Die is daarnaast vaak 'incident gedreven' en 'reactief'.
De onderzoekers noemen de manier van leidinggeven 'zorgelijk' op het punt van richting geven aan de medewerkers en 'zwak' als het gaat om het meekrijgen van de medewerkers. Er wordt op een "weinig inspirerende manier" leidinggegeven.
Verandering van ons leiderschap, van onze cultuur en van de manier waarop we samenwerken is noodzakelijk.
De KDVI-onderzoekers zien wel dat de raad van bestuur zijn best doet om veranderingen door te voeren, maar ze waarschuwen dat "op verschillende leidinggevende niveaus niet alle competenties in huis zijn". Verder zitten niet altijd de juiste mensen op de juiste stoel.
Verandering
Een woordvoerder van het UMC Utrecht erkent tegenover Zembla dat het ziekenhuis inderdaad op een hiërarchische manier geleid wordt. "Het rapport is kritisch", bevestigt de woordvoerder, "en geeft ons waardevolle feedback. Verandering van ons leiderschap, van onze cultuur en van de manier waarop we samenwerken is noodzakelijk."
Ook de inspectie laat een onderzoek uitvoeren naar de problemen in het UMC Utrecht. Het resultaat daarvan wordt begin volgend jaar verwacht.