NOS SportAangepast

Annan vraagt vooral tijd na afzwaaien Paumen en co

Over de gestopten niets dan goeds. Bondscoach Alyson Annan steekt de loftrompet over het trio dat afzwaait. "Ik vind het heel knap dat speelsters als Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog zelf kiezen om te stoppen. Alleen maar respect en waardering voor hun keuze."

Annan vraagt tijd na afzwaaien Paumen en co

Van As en Hoog maakten al eerder bekend de stick op te bergen. Paumen deed dat dinsdag. Annan schrok er niet van. "We wisten het van tevoren. Maartje twijfelde voor de Spelen. We hebben twee keer heel lang uitgebreid met elkaar gesproken."

Bijna duizend interlands weg

Er gaat nogal wat ervaring verloren. Bovendien houdt Eva de Goede een sabbatical en dan verblijft keepster Joyce Sombroek de komende maanden ook nog eens in Australië. Bij elkaar mist Annan dus - momenteel - de ervaring van bijna duizend interlands. Hoe gaat ze dat oplossen? "We hebben veel talenten die eraan zitten te komen. En we hebben een hele goede basis. Er blijven dertien speelsters over van de Spelen."

Aantal interlands routiniers

SpeelsterInterlands
Maartje Paumen235
Ellen Hoog232
Naomi van As229
Eva de Goede179
Joyce Sombroek117

De Goede hoopt terug te zijn voor het EK in eigen land, dat op 18 augustus begint. En Sombroek? "Zij is maar een maand in Australië om te studeren en een maand om te rusten", weet Annan. Ze blijft dus wel volledig beschikbaar voor Oranje.

Maar tijd is de grootste vijand voor de hockeysters. "De aanpassingen gaan zeker tijd kosten. We moeten niet denken dat het allemaal in orde is volgend jaar. We moeten ze de tijd gunnen en geven om op het niveau te komen dat ze structureel internationale wedstrijden kunnen winnen."

Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog

EK geen topprioriteit

Annan twijfelt een beetje of die tijd er wel is. "We moeten opnieuw bouwen. Dat wil niet zeggen dat wij niet willen winnen, dat we niet voor goud willen gaan. Maar om een hele hoge basis neer te zetten en van daaruit te groeien, hebben we tijd nodig. Hoeveel? Dat weet ik niet."

"Volgend jaar hebben we een heel druk programma. We hebben 2,5 week voorbereidingstijd op de WK-kwalificatie. Dus er is veel werk te verzetten in heel weinig tijd. Onze prioriteit op dit moment is het WK en uiteindelijk de Spelen in Tokio."

De strafcorner is een kernaandachtspunt voor de toekomst.

Bondscoach Annan

Met Paumen verdwijnt ook een geoliede strafcornermachine. Hoe wordt dat opgelost? "Als we kijken naar een van onze kernaandachtspunten voor de toekomst, is dat de strafcorner. We willen daar meer variatie in aanbrengen. Daar gaan we ook meer aandacht aan besteden."

Annan noemt Caia van Maasakker als voornaamste gegadigde om het stokje van Paumen over te nemen. En over enkele jaren is Yibbi Jansen (dochter van voormalig Oranje-doelman Ronald Jansen) eventueel een optie. Het zestienjarige talent van Oranje-Rood wordt al gecoacht door Toon Siepman, de strafcornergoeroe die Paumen en ook Mink van der Weerden de kneepjes van het vak bijbracht.

Grote schoenen, geen namen

De bondscoach noemt eigenlijk liever geen namen van de talenten die de plaatsen van Paumen, Van As en Hoog moeten innemen. "Het zijn grote schoenen die ze moeten vullen. Maar over een paar jaar kunnen ze dat wel."

En de toekomst van Paumen zelf? "Ik hoop dat ze haar mentaliteit als topsporter kan teruggeven aan de sport. Dat ze kan laten zien aan de jeugd hoe het moet. Als zij dat Nederland kan bieden, ben ik heel blij. Ik denk dat zij een hele grote rol kan spelen in de toekomst van het hockey."

Een koffietent of toch trainster? Paumen weet het nog niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl