Een medewerker van de Unie van Waterschappen besproeit de veendijken nabij Wilnis vanwege de droogte
NOS NieuwsAangepast

'Waterschappen in risicovolle, omstreden buitenlandse projecten'

Nederlandse waterschappen gebruiken riskante en omstreden financiële leningen voor projecten in het buitenland. Dat concludeert platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in een onderzoek voor dagblad Trouw. Daarnaast zouden met het geld ook omstreden projecten worden gefinancierd.

In de Colombiaanse stad Cali zijn mensen met geweld uit hun huis van een dijk verdreven om het lokale waterbeheer, met Nederlands advies, op orde te krijgen. De Nederlandse adviseurs zeggen daarover dat ze er niet van op de hoogte zijn. Ook benadrukken ze dat ze nooit hebben geadviseerd tot een gewelddadige ontruiming.

De krant schrijft dat de waterschappen, verantwoordelijk voor de waterveiligheid en de dijken in Nederland, steeds vaker worden ingezet als vooruitgeschoven post voor de programma's van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De projecten worden gefinancierd met de rente van een zogeheten coco-lening. Die hebben een hoog risico, waardoor ze meer opleveren.

'Strijdig met de reglementen'

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde vorig jaar voor de ondoorzichtigheid van deze leningen. De coco-lening van de waterschappen is afgesloten via een fonds van de waterschappen: het NWB Fonds.

Hoogleraar internationale economie Sweder van Wijnbergen zegt dat de coco-lening in strijd is met de reglementen van het fonds. "Het fonds is verplicht zijn kapitaal vast te houden en deze lening is duidelijk in strijd met die verplichting."

Directeur van het NWB Fonds Henk Loijenga zegt dat het risico te overzien is. "Dit type lening is een goede oplossing om onze doelen te blijven realiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl