Het ziekenhuis vindt het onverantwoord om de man te ontslaan

Dakloze Belg 'woont' al half jaar in ziekenhuis Harderwijk

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

Een dakloze Belg verblijft al een half jaar in het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk omdat hij nergens anders terechtkan. Sinds twee maanden heeft hij een tijdelijk Belgisch paspoort, maar ook dat heeft geen oplossing gebracht. Het ziekenhuis betaalt al sinds mei de opnamekosten uit eigen zak.

Omdat de 45-jarige man hoofdletsel heeft, verward kan zijn en geregeld controles van een neuroloog nodig heeft, vindt het ziekenhuis het onverantwoord om hem op straat te zetten. Hulpverzoeken bij een reeks instanties in Nederland en België liepen op niets uit. "Inmiddels zijn we bij wijze van spreken al een kerstmaaltijd voor hem aan het bestellen, want ik vrees dat dit niet voor het eind van het jaar is opgelost", zegt zorgmanager Frits van der Velde van het ziekenhuis. "Niemand wil hem hebben."

'Hij kan al sinds augustus met ontslag'

De man arriveerde begin mei op de afdeling spoedeisende hulp. Hij was zo ziek dat hij moest worden vervoerd naar het Utrecht Medisch Centrum om daar te worden geopereerd. In juli keerde hij terug in Harderwijk. Een maand later was hij voldoende opgeknapt om te worden overgeplaatst naar een verpleeghuis. Maar omdat hij niet verzekerd was, bij geen enkele gemeente was ingeschreven en ook geen paspoort had, zeiden alle instanties dat ze niets voor hem konden doen.

Het ziekenhuis had contact met Zorginstituut Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, het ministerie van Volksgezondheid, lokale verpleeghuizen en de koepel van verpleeghuizen Actiz. Die laatste verwees weer door naar gemeentelijke instanties; ook daar wil het ziekenhuis nog mee overleggen. "Het is een klassiek voorbeeld van van het kastje naar de muur sturen", aldus Van der Velde.

Rode Kruis

Het Harderwijkse ziekenhuis deed ook een beroep op Belgische ziekenhuizen en de Belgische ambassade in Den Haag. De ambassade heeft volgens het Harderwijkse ziekenhuis inmiddels het Belgische Rode Kruis ingeschakeld voor bemiddeling. "Maar wij krijgen steeds te horen: dit gaat niet zo snel, de molens draaien traag." De ambassade regelde wel een tijdelijk paspoort voor de man.

Kernprobleem is volgens Van der Velde dat het om iemand gaat die niet past in de bestaande regelgeving. Dat vraagt om instanties die de patiënt centraal stellen en bereid zijn een creatieve oplossing te zoeken voor de praktische problemen. "Tot die tijd blijft hij hier, want hij kan zichzelf echt niet redden op straat."

De Belgische ambassade laat weten in samenwerking met het Rode Kruis actief op zoek te zijn naar opvang in België.

Kent u meer schrijnende voorbeelden als deze? Mail Bas.de.Vries@NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl