Ally Derks stopt na dertig jaar als directeur van IDFA
NOS NieuwsAangepast

Ally Derks opent voor de laatste keer documentairefestival IDFA

Na dertig jaar neemt oprichtster Ally Derks afscheid als directeur van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Vanavond is de opening in het Koninklijk Theater Carré, waar de film 'Stranger in Paradise' zal worden vertoond.

Derks richtte in 1988 het festival op, waar ze dit jaar voor de laatste keer aan het roer stond. Barbara Visser, nu nog bestuurslid, neemt volgend jaar het stokje van haar over.

"De 'baby' is enorm groot geworden en nu volwassen. Het is een fantastisch festival dat door een goed team wordt georganiseerd dus ik laat het met een gerust hart achter", vertelde Derks vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De oprichtster gaat volgend jaar naar Berlijn waar ze een academische beurs krijgt. Daarmee wil ze Europese steden gaan verbinden door middel van kunst, bijvoorbeeld in de vorm van theater of documentaire.

Het filmfestival zal vanavond geopend worden met de documentaire 'Stranger in Paradise'

'Stranger in Paradise' van de Nederlandse regisseur Guido Hendrikx gaat over de machtsrelatie tussen Europa en vluchtelingen. De film is gemaakt met steun van het Mediafonds. Ook voor het Mediafonds is dit de laatste keer IDFA, want het fonds wordt per 1 januari overgenomen door het NPO-fonds.

"De documentaire-wereld wacht af wat het NPO-fonds gaat doen met creatieve documentaires, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het geld dat daar nu aan wordt uitgegeven, in de toekomst zo zal blijven. Dat is ons in ieder geval verzekerd", zegt Derks.

297 documentaires

Onder andere in bioscoop Tuschinski, filmmuseum EYE en cultuurcentrum de Brakke Grond zijn de komende week 297 documentaires te zien, waarvan 44 Nederlandse producties. Het festival duurt nog tot en met 27 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl