NOS NieuwsAangepast

'Waarom wél aandacht voor comazuipende jongere en niet voor oudere?'

Ruim 30 procent van de artsen op eerstehulpposten maakt zich zorgen over het aantal beschonken senioren dat langskomt. Er moet daarom meer aandacht komen voor ouderen die naar de fles grijpen, stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

Zij deden in opdracht van Omroep Max onderzoek naar dronken ouderen op de Spoedeisende Hulp. Uit de enquête komt naar voren dat ongeveer 60 procent van de artsen in aanraking komt met ouderen die stomdronken zijn. Het komt vooral voor in de leeftijdsgroep van 55 tot 65 jaar.

Van de trap vallen

Ties Eikendal is van de NVSHA en werkt op de eerste hulp van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen. Ook vannacht. Hij heeft ditmaal geen ouderen behandeld met een wijntje te veel op, maar het komt volgens hem wel regelmatig voor.

"Ik kom van alles tegen", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het meest extreme zijn ouderen die van de trap vallen terwijl ze dronken zijn en door die val komen te overlijden. Maar denk ook aan een gebroken bovenarm of heup."

Eenzaamheid is volgens Eikendal een belangrijke oorzaak waarom ouderen te veel drinken. "Ze wonen steeds langer thuis en zijn ook steeds langer alleen."

Alcohol moet de supermarkt uit.

Ties Eikendal

Het is volgens de arts vooral belangrijk dat er meer aandacht voor alcoholgebruik onder ouderen komt. "Over comazuipende jongeren op de Spoedeisende Hulp wordt de laatste jaren veel gesproken. De leeftijd waarop je alcohol mag kopen, is concreet verhoogd. We willen ook concrete maatregelen om alcoholgebruik bij ouderen terug te dringen."

Zo oppert Eikendal om het gebruik van alcohol "minder normaal" te maken. "We zien bijvoorbeeld het wijntje bij de kapper en het biertje in de boekwinkel. Moet je voorstellen dat je dat zou doen met roken. Ook zou het beter moeten worden gehandhaafd op de plekken waar je alcohol kunt kopen. En het moet de supermarkt uit, zodat het minder makkelijk toegankelijk wordt."

Door alcoholproblematiek onder ouderen alleen al te signaleren, kom je al een stuk verder, denkt Eikendal. "Dan is het geen taboe meer om het te bespreken."

Op die manier moeten ouderen makkelijker aangesproken kunnen worden door bijvoorbeeld familie, mantelzorgers en de huisarts. "Zij kunnen helpen voorkomen dat het alcoholgebruik escaleert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl