Arno Havenga

Havenga: mentaal moet het beter bij waterpolosters

Het was een lange en moeilijke zomer voor de waterpolosters en coach Arno Havenga. Rio was binnen handbereik, maar op het olympisch kwalificatietoernooi ging het mis. En toen ook de Russen groen licht kregen, was de droom definitief voorbij.

"Het was een bizarre zomer. En je krijgt twee keer een teleurstelling te verwerken. Dus heb ik de Spelen thuis bekeken. En dat was wennen", vertelt Havenga bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Maar door het missen van de Spelen wordt bijna vergeten dat de waterpolovrouwen de afgelopen jaren een enorme sprong hebben gemaakt. Op internationale toernooien bereikten de waterpolosters meermalen de finale.

"Toch overschaduwt het missen van de Spelen de goede prestaties en de groei. In onze sport zijn de Spelen het allerhoogste", legt de bondscoach uit. "Maar inmiddels zijn de negatieve gevoelens weg. We moeten vooruit kijken."

Fatale finales

De afgelopen maanden zijn inmiddels geëvalueerd. Met de grote vraag waarom het misging in al die bereikte finales en op het moment suprême bij het olympisch kwalificatietoernooi. "We hebben geleerd van die toernooien, het moet op het mentale vlak individueel en als team beter. Daar gaan we ook op inzetten, de sportpsychologie krijgt meer aandacht."

Want een paar maanden na Rio staat het vizier allang weer naar voren gericht, op Tokio. Havenga verlengde zijn contract tot 2020 en over twee weken speelt Nederland de eerste interland in de World League in en tegen Griekenland.

"Met een klein clubje, want ik mis nog wat speelsters. Maar dat biedt ook de kansen om jonge speelsters aan het werk te zien." Als opmaat naar de Spelen van Tokio. Want daar wil Havenga het toernooi gewoon weer in het zwembad kunnen volgen.

Arno Havenga in betere tijden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl