ABN Amro schrapt 1500 banen extra
ABN Amro gaat verder reorganiseren en voor 400 miljoen euro extra bezuinigen. Daarbij gaan 1500 banen verloren. Het banenverlies komt bovenop de al eerder aangekondigde besparingen bij de ondersteunende diensten, waarbij 1000 tot 1375 banen verdwijnen.
De bank zet volop in op digitalisering en mobiel bankieren en kondigde al eerder aan dat er 400 miljoen euro extra geïnvesteerd zal worden. De kosten voor de reorganisatie worden geraamd op rond de 300 miljoen euro. De banen verdwijnen in de volle breedte van de bank en niet zozeer bij bepaalde afdelingen of in het kantorennetwerk.
Bij de bank werken nu nog 26.500 mensen, van wie 22.000 intern en 4.500 extern, dus ingehuurd. Over drie jaar telt de bank in totaal nog 23.000 mensen. Reorganisaties, bezuinigingen en digitalisering hebben in de voorbije tien jaar 8000 mensen hun baan bij ABN Amro gekost.
Sneeuwbal
"We ontkomen niet aan gedwongen ontslagen, in alle lagen van de bank, tot in de Raad van Bestuur", zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm tijdens de persconferentie. Hij doelde daarmee op het vertrek van Caroline Princen, een maand geleden, omdat haar portefeuille in de lopende reorganisatie kwam te vervallen en zij dus overtollig werd.
De extra kostenbesparingen en ontslagen zijn niet echt een verrassing, maar de omvang daarvan wel. "De reorganisatie duurt langer en gaat een stuk dieper”, zegt vakbondsbestuurder Sandra Hendriks van CNV Vakmensen. "De reorganisaties bij ABN Amro rollen over elkaar heen en de sneeuwbal wordt steeds groter."
FNV gaat nog een stap verder. "Zo blijft er niets over van het Nederlandse bankwezen. Voor de werknemers in de financiële sector betekent dit continue onzekerheid over hun baan en hun toekomst", zegt FNV-bestuurder Bob Bolte.
Winststijging
ABN Amro maakte de verdere bezuinigingen en banenreductie bekend bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal. De bank boekte een nettowinst van 607 miljoen euro, 19 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Toch is er een ingreep nodig, vindt Kees van Dijkhuizen, de financiële topman van ABN Amro. "De groei van de inkomsten vermindert. Dat betekent dat we goed moeten kijken naar de kosten."
De bank wist ondanks de lage rente te verdienen aan het in- en uitlenen van geld. Er hoefde minder geld opzij gezet te worden voor slechte leningen, en kostenbesparingen deden hun werk. De besparingen zitten zowel in grote reorganisaties en het samenvoegen van afdelingen en diensten als in kleine dingen, zoals de afschaffing van het kerstpakket.
Opvolging
Vorige week werd bekend dat vertrekkend topman Gerrit Zalm begin volgend jaar wordt opgevolgd door financieel directeur Kees van Dijkhuizen. Over de opvolgingskwestie was de voorbije weken veel ophef.
De raad van bestuur, raad van commissarissen en minister Dijsselbloem van Financiën zouden het niet eens kunnen worden over de kandidaat. De gedoodverfde opvolger, ABN Amro-bankier Chris Vogelzang, zou niet goed liggen bij de politiek. Uiteindelijk is Van Dijkhuizen naar voren geschoven en die schuift dus een stoeltje op in de raad van bestuur.
Aandeel
Precies een jaar geleden ging ABN Amro naar de beurs, met bijna een kwart van de aandelen. Sindsdien was het wachten op een volgende pluk aandelen. Dat wachten had onder meer te maken met onzekerheid en onrust op de financiële markten, de brexit, de spanningen rond Italiaanse banken en Deutsche Bank, de Amerikaanse verkiezingen, en tenslotte de opvolgingskwestie van Gerrit Zalm.
Daarnaast is de koers van het aandeel belangrijk, en dus wat de staat met een volgende tranche aandelen binnenhaalt. ABN ging voor 17,75 euro per aandeel naar beleggers en dat leverde de staat 3,3 miljard euro op. Bij de huidige koers zou de staat bij de tweede schijf ruim een half miljard meer verdienen.
Het aandeel schommelde het voorbije jaar nogal. Het dieptepunt was deze zomer toen een aandeel ABN nog maar 14,10 euro kostte. Sindsdien zit het aandeel in de lift; het sloot gisteren op 21,80 euro, ruim boven de introductiekoers.