Gardnar Mulloy in 1959 op Wimbledon
NOS SportAangepast

Tenniswereld verliest enfant terrible 'Miami Mouthpiece' (102)

Zoals Novak Djokovic deze week vragen kreeg over zijn wispelturige gedrag op de tennisbaan, zo had Gardnar Mulloy die zeventig jaar geleden kunnen krijgen. Het eerste Amerikaanse enfant terrible overleed maandag op 102-jarige leeftijd.

"Gardnar Mulloy", schreef een Londense columnist eens vilein over de man uit Miami, "zou zijn racket van een klif naar beneden moeten gooien en vergeten los te laten." En toen waren John McEnroe en Jimmy Connors nog niet eens geboren.

Bezienswaardigheid

Mulloy was in de jaren 40 en 50 een bezienswaardigheid op de tennisbaan. Hij was atletisch, zag er goed uit, had scherpe humor, was uitgesproken, maar ook temperamentvol. Een nederlaag kon hij maar moeilijk verkroppen.

Gardnar Mulloy was in zijn hoogtijdagen een soort filmster

Als Mulloy gefrustreerd raakte, resulteerde dat in vloeken, schelden en het gooien met zijn racket. Vooral scheidsrechters, volgens hem de enige bevolkingsgroep die geweigerd wordt bij de hemelpoort, moesten het ontgelden. 'Miami Mouthpiece' werd Mulloys bijnaam.

In zijn loopbaan, die pas echt begon op zijn 31ste toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, won Mulloy 46 titels. Hij reikte tot de zesde plaats op de wereldranglijst, maar blonk vooral uit in het dubbelspel met vijf grandslamtitels (op zijn 43ste won hij Wimbledon en daarvoor vier keer de US Open).

"Ik was ouder dan de meeste spelers, maar meestal was ik wel fitter. Ik won bijna al mijn wedstrijden die over vijf sets gingen. Ik dronk niet, ik rook niet en ik lette op mijn dieet", zei Mulloy eens. Zelfs toen hij de 90 gepasseerd was, speelde de Amerikaan nog steeds wedstrijden.

Toen Mulloy studeerde, deed hij ook aan American football en boksen. Hij wilde echter verder met tennissen en begon met Bobby Riggs en Jack Kramer een team. Het was het eerste tennisteam in de geschiedenis van de universiteit van Miami, waar tegenwoordig een serieus tennisprogramma draait.

Mulloy studeerde af in 1938 en maakte al deel uit van de top-10 van Amerika toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij zat vier jaar bij de marine, voordat hij zijn tennisloopbaan weer kon oppakken. De verloren tijd van zijn beste jaren maakte hij goed door tot ver na zijn 50ste proftoernooien te spelen.

Hall of Fame

Na zijn loopbaan trainde Mulloy in Florida af en toe met Boris Becker en Jim Courier en werd hij opgenomen in de International Tennis Hall of Hame.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl