Donald Trump en Paul Ryan
NOS NieuwsAangepast

Trump-afvallige Ryan opnieuw genomineerd voor leiderschap

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben Paul Ryan unaniem genomineerd voor een tweede termijn als leider. Binnen de partij is er dus nog genoeg steun voor Ryan, hoewel er sinds de verkiezingen werd gespeculeerd dat hij onder druk zou staan omdat hij Donald Trump openlijk was afgevallen.

Ryan is sinds 2015 voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse Lagerhuis. Hij wordt gezien als belangrijkste vertegenwoordiger van de partij in het Congres. Ryan nam in de aanloop naar de verkiezingen publiekelijk afstand van Trump, die daar niet blij mee was.

Nu blijkt dus dat die uitspraken geen gevolgen hebben voor Ryans positie. De top-Republikein heeft aan partijgenoten laten weten dat hij de steun heeft van Trump en de gekozen vice-president Mike Pence.

Invloedrijk

Ryan is de enige kandidaat voor het Republikeinse leiderschap in het Huis van Afgevaardigden. Toch heeft hij zijn tweede termijn nog niet helemaal binnen. Over zijn aanstelling wordt in januari nog gestemd door het nieuwe Congres. Dan kunnen ook de Democraten zich uitspreken over het leiderschap in het Huis.

De leider van het Huis van Afgevaardigden is invloedrijk, omdat de Republikeinen in het Huis en de Senaat een meerderheid hebben. Dat betekent dat de partij een stempel kan drukken op de Amerikaanse politiek. Ryan zelf liet weten dat hij vereerd is door zijn nominatie. "Het is tijd voor een grootse aanpak", schreef hij op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl