NOS NieuwsAangepast

Controverse om uitschelden Michelle Obama voor 'aap op hakken'

"Een aap op hakken." Zo werd first lady Michelle Obama genoemd door een vrouw in het Amerikaanse stadje Clay County. De controverse leidde tot een storm van kritiek op de burgemeester van het stadje met 491 inwoners, die het opnam voor de vrouw. De burgemeester is nu opgestapt.

Een paar dagen geleden plaatste Pamela Ramsey Taylor, die werkte voor een lokale onderneming, een bericht op Facebook waarin ze Michelle Obama beledigde. Ze zei uit te kijken naar Melania Trump. "Zo verfrissend om weer een first lady met klasse te zien in het Witte Huis. Ik heb genoeg van die aap op hakken", stond in het bericht.

Beverly Whaling, de burgemeester van Clay County, reageerde daar vervolgens op. "Mijn dag kan niet meer stuk, Pam", zei ze.

Het Facebookbericht en de reactie van de burgemeester werden opgemerkt door een lokaal nieuwsmedium. Veel mensen reageerden gechoqueerd op de uitspraak en er werd een petitie gestart voor het ontslag van de vrouwen. Die was 85.000 keer getekend toen bekend werd dat Taylor was ontslagen.

Eerder zei ze tegen een lokaal televisiestation dat haar Facebookbericht inderdaad als racistisch geïnterpreteerd kon worden, maar dat dat helemaal niet de bedoeling was. "Ik uitte mijn mening over uiterlijk, niet over de kleur van iemands huid."

Ook de burgemeester zei dat haar opmerking niet zo bedoeld was. "Ik bedoelde alleen maar dat mijn dag niet meer stuk kon door de veranderingen in het Witte Huis. (...) Iedereen die me kent, weet dat ik niet racistisch ben."

In Clay County in West Virginia wonen geen Afro-Amerikanen. Zeker 98 procent van de inwoners is blank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl